Konya'da bir başka tarhana mesaisi! O ağacın pürleri üzerinde kurutuluyor, enfes kokuyor

Kış sofralarının vazgeçilmezi tarhana, Konya'nın Beyşehir ilçesine özgü geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor ancak Huğlu Mahallesinde ladin ağacı dalları üzerine serilerek kurutuluyor. Ladin pürlerinin kokusu ile tarhana eşsiz bir aroma da kazanıyor

Konya'nın Beyşehir ilçesinde kış sofralarının vazgeçilmezi olan yöresel lezzet tarhana, geleneksel yöntemlerle hazırlanarak ladin ağacı dalları üzerinde güneş altında kurutuluyor.

konya-tarhana-huglu-1.jpg

GÜN DOĞMADAN HAZIRLANIYOR

Beyşehir'in Huğlu Mahallesinde yaşayan hanımların sabah saatlerinde gün doğmadan önce “keşik” denilen imece usulü ile bulgur ve süzme yoğurttan yaptıkları tarhana tarifini, pişirilmesinin ardından ertesi gün tabak büyüklüğünde yuvarlatılarak elde şekil veriliyor.

konya-tarhana-huglu-2.jpg

LADİN AĞACI DALLARINDA KURUYOR

Huğlu’da yapılan tarhana yerleşim merkezine özgü olarak ise kamış çit üzerlerinde değil bazı aileler tarafından ladin ağacının köküne zarar vermeden kurumaya eğilimli budanan dalları üzerine serilerek güneş altında kurutuluyor.

konya-tarhana-huglu-4.jpg

Bu yöntemle kurutma ile tarhananın serildiği daldaki pür adı verilen iğne yaprakların kokusunu da alması sağlanıyor.

konya-tarhana-huglu-6.jpg

Çorbası yapılan tarhana, yağda kızartılarak ya da kuru şekilde üzerine salça sürülerek, istenirse yanında çerezle birlikte tüketilebiliyor.

konya-tarhana-huglu-8.jpg

Tarhana yapan kadınlar, buğdayı getirip, yıkayıp değirmende öğüttüklerini, pişirip dağdan getirdikleri pür üzerine komşularla hazırlayıp, kurutup eve koyduklarını söyledi.


konya-tarhana-huglu-5.jpg

Beyşehirli fotoğrafçı Feray Bilir, Huğlu Mahallesi’nde bazı aileler tarafından ladin ağaçlarının dallarının üzerine serilerek kurutulan tarhananın yapım aşamasını dron çekimleriyle havadan görüntüledi.

konya-tarhana-huglu-7.jpg

Bilir, Beyşehir yöresinde Huğlu Mahallesi dışında artık günümüzde görülmeyen ladin ağacı dalları üzerinde tarhana kurutulmasının havadan da güzel görüntüler oluşturduğunu belirterek, bir proje çerçevesinde bu çalışmayı yaparak gözler önüne serdiğini sözlerine ekledi.

konya-tarhana-huglu-9.jpg

konya-tarhana-huglu-3.jpg

konya-tarhana-huglu-10.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.