Konya’da arpa ve buğdaya alternatif ürün ketencik ekimi başladı! Peki ketencik nedir?

Konya’da arpa ve buğdaya alternatif ürün ketencik ekimi başladı! Peki ketencik nedir?

Konya'nın Kulu ilçesinde çiftçiler arpa ve buğdaya alternatif olarak kıraç arazilerde deneme amacıyla ketencik ekimine başladı. Üreticiler beklenen verim ve fiyat uygun olursa önümüzdeki yıllarda da ketencik ekmeyi planlıyor

Konya'nın Kulu ilçesinde arpa ve buğdaya alternatif olarak kıraç arazilerde deneme amacıyla ketencik ekimi başladı.

Kulu ilçesinde S.S. Kozanlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, ilçenin kıraç arazilerinde deneme amacıyla ketencik ekimi yapıyor. Kozanlı Mahallesinde faaliyet gösteren kooperatifin Başkanı Cengiz Karpuz, tarımsal alanlarda arpa ve buğdaya alternatif ürün olarak kıraç arazilerde ketencik mahsulünü denemek amacıyla özel tasarlanmış olan kıraç ve anız arazilere direk olarak ekimi yapacak olan mibzere sahip olduklarını söyledi.

Ketencik ekimlerinin anız ve otluk arazilerde yapılmaya başlandığını ifade eden Cengiz Karpuz, "Gelecekte bölgemiz kıraç arazilerde de ketencik ekimi yapılarak ülke ekonomisine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Mahsulün girdi maliyetlerinin düşük olması nedeniyle yoğun talep olmasını bekliyoruz. Beklenen verim ve fiyat uygun olursa önümüzdeki yıllarda da arpa ve buğdaya alternatif ürün olarak ketencik ekimini artıracağız" diye konuştu.

KETENCİK BİTKİSİ NEDİR?

Ketencik Türkiye'de marjinal alanlarını değerlendirebilecek alternatif bir yağ bitkisidir. Tohumları çok küçük boyutta olup susamdan daha küçüktür.

"Ketencik yalancı keten, Alman susamı, Sibirya yağlı tohumu" gibi değişik isimlerle de isimlendirilmektedir. Ketencik, Kuzey Avrupa ve Orta Asya'nın doğal bitkisidir. Arkeolojik kazılardan elde edilen birçok kalıntı, bu bitkinin en az 3000 yıldır Avrupa'da yetiştirildiğini ortaya koymuştur.

Ketencik yağının doymamış yağ asitleri oranı soya, ayçiçeği ve kolza yağı gibi yaygın olarak kullanılan bitkisel yağların doymamış yağ asitlerinin oranından fazladır. Özel yağ asitleri kompozisyonundan dolayı ketencik, yakın zamanda, yaygın olarak bilinen ve önemli bir bitkisel yağ kaynağı haline gelecektir. (Kaynak: OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 2008,23(2):116-120-Prf Orhan Kurt)"

Ketencik birkisi, yağındaki erositik asit katkı oranı yüksek olduğundan yemeklik yağ olarak kullanılamamaktadır. Ama yemeklik yağ olarak kullanılması ilgili çalışmalar devam etmektedir. Hayvan yemi olarak ta kullanılmıyor. Sadece yağı biodizel özellikle uçak yakıtı üretiminde kullanılmaktadır.

Bu ürünle ilgili olarak Ondokuzmayıs Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültelerinin çalışmaları vardır. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından da çalışmalar yapılmış ve Aslanbey isminde yerli bir tohum çeşidi geliştirilmiştir.

Kulu’da arpa ve buğdaya alternatif deneme amaçlı ketencik ekimi başladı

Kulu’da arpa ve buğdaya alternatif deneme amaçlı ketencik ekimi başladı

Kulu’da arpa ve buğdaya alternatif deneme amaçlı ketencik ekimi başladı

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.