Konya Acıgöl’de yaşayan tek canlı 'tuzla karidesi' mercek altında

Konya Acıgöl’de yaşayan tek canlı 'tuzla karidesi' mercek altında

ODTÜ Biyoloji Bölümünden 2'si yavancı 4 kişi, Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan Acıgöl'de yaşayan tek canlı tuzla karidesini (artemia) mercek altına aldı

Orta Doğu Üniversitesi (ODTÜ) Biyoloji Bölümü yetkilileri, Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan Acıgöl suyu ve içerisinde yaşayan tek canlı tuzla karidesini (artemia), özellikle Türkiye'deki göllerde yaşanmakta olan tuzlanma sorununu ele alarak iklim değişikliğinin tuzlu göllerdeki biyoçeşitlilik ve ekoloji üzerindeki etkisini ortaya koymak üzere incelemeye aldı.

Karapınar ilçesinde bulunan Acıgöl suyu ve içerisinde yaşayan tek canlı tuzla karidesi, deney için incelemeye alındı. ODTÜ Biyoloji bölümü yetkilileri tarafından gölden alınan su, ODTÜ'nün Mersin ilinde bulunan Deniz Bilimleri Enstitüsüne götürüldü.

2'si yabancı 4 kişilik ekip tarafından Acıgöl'den alınan su ve tuzla karidesi ile diğer göllerden alınan sular Mezokozm Sistemi'nde gözlenecek. Deney özellikle Türkiye'deki göllerde yaşanmakta olan tuzlanma sorununu ele alarak iklim değişikliğinin tuzlu göllerdeki biyoçeşitlilik ve ekoloji üzerindeki etkisini incelemeyi hedefliyor. Yarı tuzlu/tuzlu gölleri yansıtmak amacıyla Mezokozm Sistemi'nde binde 0'dan 50'ye varan tuzluluk oranına sahip 16 mezokozm tankı sularda yaşayan canlılar ve su kalitesi üzerine etkisi doğada gerçek zamanlı takip edileceği kaydediliyor. Deney özellikle Türkiye'deki göllerde yaşanmakta olan tuzlanma sorununu ele alarak iklim değişikliğinin tuzlu göllerdeki biyoçeşitlilik ve ekoloji üzerindeki etkisini incelemeyi hedefliyor.

ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü tarafından ülke genelinde göllerdeki tuzlanmanın ekolojik yapı ve biyoçeşitliliğe etkilerinin tespit edilmesi amacıyla deney çalışması yapılıyor. Bu çalışma çerçevesinde her biri farklı tuz oranına sahip gölü temsil eden çok sayıda su tankı (mezokozm) yerleştirildi. Tanklardaki tuz oranı artırılarak, tuzlanmanın göllerdeki ekosisteme etkisinin belirleneceği belirtildi. Çalışma, tuzlanmanın göllerin ekolojik yapısına olan etkilerini ve ekosistem hizmetlerini, biyoçeşitliliklerine olan etkilerini anlamak amacıyla yapılıyor. Bu çerçevede de Acıgöl'deki tuzlu su ve yaşayan tek canlı tuzla karidesinin (artemia) deneyde kullanılacağı açıklandı.

Flamingoların yiyeceği olduğu açıklanan tuzla karidesinin Acıgöl'de yaşadığı kaydedildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.