Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki siyasi kriz

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki siyasi kriz

Muhalefet, Devlet Başkanı Kabila'nın uzlaşma görüşmelerini yönetmesini istemiyor

KİNŞASA (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde muhalefet, ülkedeki siyasi krizin sonlandırılması amacıyla yürütülen uzlaşma görüşmelerinin, Devlet Başkanı Joseph Kabila tarafından yönetilmesine karşı olduğunu duyurdu.

Muhalefetteki Değişim için Kazanılmış Güçler Topluluğu Başkanı Felix Tshilombo Tshisekedi, AA muhabirine açıklamasında, muhalefetle iktidar arasında yaşanan siyasi krizin temellerini Kabila'nın attığını savundu.

Bu nedenle Kabila'nın, uzlaşma görüşmelerini idare etmek istemesini yerinde bulmadıklarını dile getiren Tshisekedi, böyle bir adımın atılması halinde ise görüşmelerden çekileceklerini söyledi.

Ülkede 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimi için sandık kurulması bekleniyordu fakat geçen kasımda yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Kilisenin arabuluculuğunda geçen aralık ayında iktidarla muhalefet arasında başlatılan diyalog süreci, ocakta imzalanan anlaşmayla sonuçlanmıştı. Daha sonra da anlaşma şartlarının yerine getirilmesi için muhalefetle iktidar arasında uzlaşma görüşmeleri başlatılmıştı.

Ancak muhalefetteki Demokrasi ve Sosyal İlerleme için Birlik Partisi (UDPS) bir süre önce, iktidarın seçim sürecini ertelemek için bahaneler ürettiğini öne sürerek görüşmelerden çekilmiş, arabuluculuk görevini yürüten Katolik Kilisesi de bunun üzerine uzlaşma görüşmelerinden ayrıldığını duyurmuştu.

Kabila bu gelişmelerin ardından görüşmelerin sekteye uğramasına neden olan sorunları çözmeye çalışacağını açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler