KKK personeline ilişkin darbe davası

KKK personeline ilişkin darbe davası

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 150 sanığın yargılandığı davaya, sanık savunmalarıyla devam edildi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde, Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki (KKK) eylemlere ilişkin 150 sanığın yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen duruşmaya, sanıklar, avukatları ve müşteki TBMM, Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı avukatları katıldı.

Sanıklardan eski binbaşı Muhammer Bayrakal, 15 Temmuz akşamı evde oturduğu sırada şube müdür yarbay Sinan Şimşek'in kendisini arayarak mesaiye gelmesini emrettiğini, bunun üzerine emri sorgulamadan karargaha gittiğini anlattı.

Bayrakal, karargahta rutin kontrollerden geçerek görev yerine gittiğini, darbeye ilişkin bir olay görmediğini iddia etti.

Kara Kuvvetleri Komutanlığına sivil kıyafetleriyle girdiğini, daha sonra tatbikat olduğunu düşünerek eğitim kıyafetlerini giydiğini öne süren Bayrakal, "Odama geçip oturmaya başladım. Televizyonu açtığımda İstanbul Boğaz Köprüsünün askerler tarafından kapatıldığı, bu sırada Başbakan'ın televizyondan askerler tarafından bir darbe girişiminde bulunduğunu söylediğini duydum. Benim bulunduğum yerde herhangi bir anormal durum yoktu." ifadelerini kullandı.

Bayrakal, darbe girişiminin yaşandığı gece karargahta yaşadıklarına ilişkin şunları anlattı:

"Saat 02.00 sıralarına kadar odamda yalnız başıma oturdum. Odamda oturduğum sırada koridordan yüksek sesle, kim olduğunu hatırlamadığım, rütbeli olduğunu tahmin ettiğim bir kişi 'Darbecilere karşı kışla emniyete alınacak, herkes dışarı' diye bağırdı. Ben de televizyonda olayların bir kısmını öğrendiğim için darbeci askerlere karşı binanın emniyetini alıyoruz diye düşündüm. Dışarıya çıktım. Dışarısı karanlıktı. Sesinden tanıdığım albay Serkan Vurdem'in yüksek sesle etraftakilere binanın korunması için talimatlar verdiğini duydum."

Sabaha karşı Kara Kuvvetleri Komutanlığında herhangi bir tehlike olmadığını gördükten sonra kendi inisiyatifiyle kışladan çıktığını aktaran Bayrakal, "Kimsenin talimatı olmadan eğitim üniformamı odamda çıkartıp sivil kıyafetimi giydikten sonra evime gittim." ifadelerini kullandı.

FETÖ üyesi ve darbeci olmadığını, hiç kimseye karşı silah kullanmadığını ileri süren Bayrakal, beraatini istedi.

Duruşmada, sanıklardan, darbe girişimi gecesi Kara Kuvvetleri Komutanlığı karargah nöbetçi amir yardımcısı olan eski binbaşı Mehmet Karslı da savunma yaptı.

Karslı, saat 21.00 sularında odasında oturduğu sırada tatbikat emri verildiğini, birlikte çalıştığı tüm sıralı amirlerinin nöbetçi olsun veya olmasın kamuflajlı olarak karargaha geldiğini iddia etti.

Karargahta bulunduğu süre boyunca vaktinin çoğunu odasında geçirdiğini, ara sıra koridorlarda tek başına dolaştığını anlatan Karslı, kimsenin derdest edildiğini, zorla götürüldüğü görmediğini öne sürdü.

Karslı sözlerini şöyle sürdüdü:

"Ben sabaha kadar kışlada askerle halkın karşı karşıya gelmemesi için çaba sarfettim. Bir tane askerimizin kılına zarar gelmemiştir. Bunda ben ve benim gibi askerlerin katkısının olduğunu düşünüyorum. Kışlada kalan bin askerin dışarı çıkartılıp, darbede kullanılmasını engellediğimi düşünüyorum."

Darbe ile ilgili herhangi bir emir almadığını, kimseye de talimat vermediğini ileri süren Karslı, beraatini istedi.

Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler