Kırım’daki 26 Şubat olaylarının 4. yıl dönümü

Kırım’daki 26 Şubat olaylarının 4. yıl dönümü

Kırım Tatarları, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de miting yaptı

KİEV (AA) – Ukrayna’da, Rusya’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni yasa dışı ilhak etme sürecini başlatan 26 Şubat olaylarının 4. yıl dönümü nedeniyle miting düzenlendi.

Başkent Kiev’de Bağımsızlık Meydanı’ndaki mitinge Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı ve Ukrayna milletvekili Refat Çubarov, Kırım Tatarları ve aktivistler katıldı.

Ukrayna ve Kırım Tatar milli marşlarının çalınmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dua ile başlayan mitingde Çubarov konuşma yaptı.

Meclisin 4 yıl önce herkesi, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunması için Kırım Parlamentosu önüne çağırdığını ve 15 bin kişinin burada toplandığını hatırlatan Çubarov, buna karşın hiç kimsenin ertesi günü Rus güçleri tarafından yarımadanın istila edileceğini bilmediğini anlattı.

Çubarov, “Kırım’da kalanları desteklemek çok önemli. Onlarla irtibatta olmak zorundayız.” şeklinde konuştu.

Kırım’ın Rusya tarafından yasa dışı ilhak sürecinin başladığı 26 Şubat 2014'te Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği Partisinin karşı karşıya geldiği büyük mitingler yapılmıştı. Mitingler sırasında parlamentonun Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasıyla ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklemek için çoğunluğu Kırım Tatarlarından oluşan eylemciler ile Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasını isteyen Rus yanlıları, parlamento önünde karşı karşıya gelmiş ve çıkan olaylarda 2 kişi hayatını kaybetmişti.

Rus yanlısı silahlı güçlerin kontrolünde 16 Mart'ta yapılan sözde referandumda Kırım'ın Rusya'ya bağlanması yönünde karar çıkmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :