Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu:- "(Rum yönetiminin hükümet sözcüsü Hristodulidis'in açıklamaları) İsviçre’de sanki yalnızca toprak ve mülkiyet konularının görüşüleceği yönündeki iddialar yanlıştır. Bu açıklama, maalesef hem Kıbrıs Türk hem de Kıbrıs

LEFKOŞA (AA) - KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin hükümet sözcüsü Nikos Hristodulidis'in, İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında devam edecek müzakerelerde, "yalnızca toprak ve mülkiyet konularının görüşüleceği" yönündeki iddiaların yanlış olduğunu bildirdi.

Sözcü Burcu, yaptığı yazılı açıklamada, İsviçre'de Mont Pelerin kasabasında 7-11 Kasım arasında yapılacak müzakerelerin Kıbrıs'ta 2016 sonundan önce bir çözümü mümkün kılacak nitelikte olmasının amaçlandığını belirterek "Bu görüşme çözüme giden süreçte bir son olmasa bile, bu sürecin son safhası olan garantör ülkelerin de olacağı 5’li toplantıya da yolu açması amaçlanan önemli bir aşamadır." değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü Hristodulidis’in, İsviçre'deki müzakerelerle ilgili açıklamasının "sadece toprak ve mülkiyetin görüşüleceği yönünde" olduğunun kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İsviçre’de sanki yalnızca toprak ve mülkiyet konularının görüşüleceği yönündeki iddialar yanlıştır. Bu açıklama, maalesef hem Kıbrıs Türk hem de Kıbrıs Rum toplumlarını yanıltıcı talihsiz bir açıklamadır. Rum hükümet sözcüsünün açıklamalarında düştüğü hata, sadece liderlerin vardığı İsviçre görüşmesi mutabakatının kapsamı ve modalitesiyle de sınırlı değildir. Hristodulidis, söz konusu açıklamalarında, son fırsatın son safhasına yaklaştığımız bu günlerde, 'Türkiye’nin garantisinin asla kabul edilmeyeceği' ve 'Güzelyurt’un Kıbrıs Rum idaresine mutlaka iade edilmesinin şart olduğu' yönündeki Rum tarafının kırmızı çizgilerini kamuoyuna dayatmaktadır ki bu tutum asla kabul edilemez.

Hristodulidis’e şu dostane uyarıda bulunmak isterim ki henüz harita safhasına gelinmeden zemin kazanma hedefiyle 'Güzelyurt olmazsa olmaz' ısrarının karşılığı 'Güzelyurt asla verilmezdir.' Geçmişten gelen ve sloganlaştırdıkları bu tutumlarının tekrarıyla çözüme ulaşılamayacağını geçen yarım asırda çoktan anlamış olmalıydılar. Tekrarlanan ezber ve sloganların bizi çözüme taşımadığı ve taşıyamayacağı ortadadır. Gerçek hedefleri Kıbrıs’ta çözüme ulaşmaksa bu çözüm üretmeyen ezberci yaklaşımları bir an önce terk etmelidirler."

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.

Akıncı ve Rum lideri Nikos Anastasiadis dün yaptıkları görüşmenin ardından müzakereleri 7-11 Kasım arasında İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yapma kararı almıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :