Kerry'nin Kenya ziyareti

Kerry'nin Kenya ziyareti

ABD Dışişleri Bakanı Kerry:- "Doğu Afrika ülkeleri, bölgesel koruma gücü konuşlandırılması hakkında hemfikir"- "ABD Güney Sudan'a 138 milyon dolar insani yardım yapacak"

NAİROBİ (AA) - Resmi ziyaretler çerçevesinde Kenya'da bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, aralarında Güney Sudan'ın da bulunduğu Doğu Afrika ülkelerinin dışişleri bakanlarının, Güney Sudan'a bölgesel koruma gücü konuşlandırılması yönünde fikir birliğine vardığını söyledi.

Dışişleri bakanlarıyla yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Kerry, bölgesel koruma gücünün Güney Sudan'a konuşlandırılmasıyla ilgili ise tarih vermedi.

Koruma gücünün, Güney Sudan güçleri ve hakimiyetini tamamlayıcı nitelikte olacağını kaydeden Kerry, ABD'nin insani yardımlarda kullanılması için Cuba yönetimine 138 milyon dolar bağışta bulunacağını açıkladı.

Kerry, Güney Sudan liderlerine Ağustos 2015'te Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile muhalifler arasında imzalanan barış antlaşmasını tekrar masaya yatırmaları çağrısında bulunduğunu belirterek, Güney Sudan'ı temsilen görüşmeye katılanların da bu konuda istekli olduklarını ifade etti.

Güney Sudan liderlerinin sorumluluklarına göre hareket etmesinin önemine dikkati çeken Kerry, vatandaşların çıkarlarına öncelik verilmesi ile şiddet ve provokatif eylemlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı, siyasi geçiş sürecinde olan Somali'de istikrarın sağlanması adına olağanüstü ilerlemeler kaydedildiğini belirterek daha fazlasının yapılması gerektiğine dikkati çekti. Kerry, Somali'deki kurumların 30 Ekim'de düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde güçlendirilmesi gerektiğine dair fikir birliğine varıldığını dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :