KEFEK öncülüğünde siyasete kadın eli değecek

KEFEK öncülüğünde siyasete kadın eli değecek

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Katırcıoğlu:"Geçmişten Bugüne Kadın Siyasetçiler Buluşması panelinden çıkan sonuçlar doğrultusunda BM ile bir çalışma yapacağız ve 2019 yerel seçimlerinde kadınların siyasete katılımını artırmaya

TBMM (AA) - YILDIZ AKTAŞ - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, kadınların 2019 yerel seçimlerinde siyasete katılımını artırmaya yönelik eylem planı hazırlayacaklarını bildirdi.
Katırcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından KEFEK ve Parlamentolararası Birlik ortaklığında Aralık 2014'te "Türkiye’de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi"nin uygulanmaya başlandığını, projeyle kadınların liderlik pozisyonları dahil TBMM'deki tüm karar alma süreçlerine katılımının desteklemesinin amaçlandığını belirtti.
Projenin, yerel toplantılar gibi faaliyetler aracılığıyla kadın erkek fırsat eşitliği konusundaki diyalog mekanizmalarını güçlendirmeyi, KEFEK ile yerel aktörler arasındaki bağlantıları artırmayı, kadın erkek fırsat eşitliği ve kadının siyasete katılımı konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarının politika alanını genişletmeyi hedeflediğini ifade eden Katırcıoğlu, bu çerçevede 2-5 Aralık'ta Adıyaman, Gaziantep ve Kilis Bölgesel Bilgi ve Deneyim Paylaşımı ve Farkındalık Arttırma Toplantısı gerçekleştireceklerini dile getirdi.
Toplantı kapsamında, 2 Aralık'ta Adıyaman'da girişimci kadın dernekleri, kadın gençlik merkezleri ve diğer kurumları ziyaret ederek iyi uygulamaları yerinde göreceklerini anlatan Katırcıoğlu, 3 Aralık'ta Antep ve Kilis'in valileri, vali yardımcıları, belediye başkanları, il müdürleri ile sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle Adıyaman'da gerçekleştirecekleri "Bölgesel Bilgi ve Deneyim Paylaşımı ve Farkındalık Arttırma Toplantısı"nda bölgedeki kadınların durumunu derinlemesine inceleyeceklerini söyledi.
Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıl dönümü olan 5 Aralık öncesi 4 Aralık'ta Gaziantep'te "Geçmişten Bugüne Kadın Siyasetçiler Buluşması" düzenleyeceklerini aktaran Katırcıoğlu, kadının karar alma mekanizmalarına katılımını teşvik etmek amacıyla Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Malatya ve Mardin'deki geçmişten bugüne seçilen muhtarlar, meclis üyeleri, belediye başkanları gibi yereldeki tüm kadın siyasetçileri buluşturacaklarını vurguladı.

- "Siyaset yerelde başlar"

"Siyaset yerelde başlar" ilkesi ile kadının siyasete katılımının önündeki engelleri ve çözüm önerilerini akademisyenler ve diğer siyasi aktörlerle masaya yatıracaklarına işaret eden Katırcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biliyorsunuz AK Parti yine bir ilki başardı ve ilk kadın TBMM İdari Amiri olarak Ceyda Bölünmez Çankırı'yı seçti. O da panelde bir konuşma yapacak. Burada katılımcılar, bölgesel ve ulusal düzeyde seçilmiş kadın olma deneyimlerini paylaşacak. Geçmişten Bugüne Kadın Siyasetçiler Buluşması panelinden çıkan sonuçlar doğrultusunda BM ile bir çalışma yapacağız ve 2019 yerel seçimlerinde kadınların siyasete katılımını artırmaya yönelik bir eylem planı hazırlayacağız. Bu panel bu çalışmanın ve eylem planının öncüsü, ilk adımı olacak. Kadının siyasette olması ve katılımının artması bakımından yerelde siyaset başlar ilkesiyle böyle bir çalışma yaptık. Kadınların artık siyaset yapmasının önünde hiçbir engel kalmadı. Biz de kadının siyasetteki katılımının artması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Zihinsel dönüşüm yapıp kadınların önünün açılması yerelde kadının hangi partiden olursa olsun siyasete katılımının artmasıyla olacak."

Radiye Sezer Katırcıoğlu, program kapsamında Türkiye'de 1923'te kadın hareketinin başlamasından ilk kadın Başbakan Tansu Çiller'e kadar olan dönemi anlatan "Türk Siyasi Tarihinde Kadın Portreleri" sergisini de açacaklarını sözlerine ekledi.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :