Kazakistan'da kadınlar iş kurmaya motive ediliyor

Kazakistan'da kadınlar iş kurmaya motive ediliyor

İş kadını Aliya Jolboldina, sosyal medya grubundaki kadınlara yönelik toplantı ve forumlar düzenleyerek onları kendilerini geliştirmeleri ve iş kurmaları için teşvik ediyor - Jolboldina: - "Kadınları özgüvenini geliştirmeye ve küresel eğilimleri takip et

ASTANA (AA) - ALİİA RAİMBEKOVA - Kazakistan'ın başkenti Astana'daki bir eğitim merkezinin sahibi Aliya Jolboldina, sosyal medyada oluşturduğu grupta bir araya getirdiği kadınlara yönelik toplantı ve forumlar düzenleyerek onları kendilerini geliştirmeleri ve iş kurmaları için teşvik ediyor.

37 yaşındaki iş kadını Jolboldina, 8 yıl önce sosyal medyada açtığı Astana Kadınlar Kulübü isimli grupla başlattığı girişimi geliştirerek kadınlar için kendilerini geliştirmelerini ve iş kurmalarını sağlayan toplantı ve forumlar düzenliyor.

- "Kadınları özgüvenini geliştirmeye çağırıyoruz"

Hukuk eğitimi gördüğü ABD’de büyük şirketlerde çalıştıktan sonra ülkesine dönen Jolboldina, Kazakistan'da kadınlarına yönelik girişimlerini AA muhabirine anlattı.

"Kadın girişimciliğini kendime yakın gördüğüm için bu katkıyı sağlamaya karar verdim." diyen Jolboldina, kurduğu sosyal medya grubunun hızla büyüdüğünü söyledi.

Jolboldina, bu yıl ilk kez düzenlediği foruma 500'den fazla kişinin katıldığını belirterek Rusya, Ukrayna, Belarus, Malezya, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD'den gelen eğitimcilerin kariyer, iş kurma, kendini geliştirme, aile ilişkileri ve diğer konularda sunumlar yaptığını kaydetti.

Kazak girişimci, "Kadınları özgüvenini geliştirmeye ve küresel eğilimleri takip etmeye çağırıyoruz. Kadının kafasında hep ertelediği belli bir proje veya fikirler var. Biz de çeşitli ülkelerden gelen lider kadınların sunumlarıyla kadınları motive etmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Avrasya İmar ve Kalkınma Bankası, UNICEF gibi uluslararası kuruluşlarla iş birliği yaparak Kadın Girişimciler Birliği oluşturmayı planladıklarını ifade eden Jolboldina, kadına yönelik şiddet, ayrımcılık, çocuk haklarının korunması konuları üzerinde de çalışmak istediklerini söyledi.

- “Kadınlar ülkenin GSYH'sine önemli katkı sağlıyor”

Kazakistan’daki bireysel girişimcilerin yüzde 65’inin kadınlardan oluştuğuna dikkati çeken Jolboldina, “Kadınlarımızın potansiyelinin daha da artmasını istiyorum. Çünkü kadınlar ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasına (GSYH) önemli katkı sağlıyor. Bu katkı artabilir ve daha fazla iş yerleri açılabilir.” dedi.

Jolboldina, ülkesinde kadın ve erkek maaşları arasında yüzde 33 fark olduğuna, bunun kadının doğum iznine çıkmasından kaynaklandığına işaret ederek "Kadın kariyer yarışmasından çekiliyor. İşine döndüğünde onunla aynı dönemde işe başlayan erkek görevinde yükselmiş ve maaşı artmış oluyor.” ifadesini kullandı.

Jolboldina, hem ev işleri hem de çocukları büyütmekle ilgilenen kadın girişimcileri devletin daha fazla desteklemesi gerektiğinin altını çizdi.

Kendisinin bir eğitim merkezi sahibi olduğunu, 32 yaşında evlenerek 34 yaşında anne olduğunu kaydeden Jolboldina, "Hayatta her şeye yetişmek mümkün. Kazak ailelerinde kızlara büyük önem veriliyor. Kızlar eğitimli ve maddi açıdan bağımsız olmalı." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :