Kazakistan'da Dünya Sağlık Günü spor etkinlikleriyle kutlandı

Kazakistan'da Dünya Sağlık Günü spor etkinlikleriyle kutlandı

Sağlıklı Yaşam Tarzını Geliştirme Merkezi Müdürü Kurmanbayeva:- "Bu tür etkinlikleri düzenleyerek, insanları sağlıklarına dikkat etmeye çağırıyoruz"

ASTANA (AA) - Kazakistan'da 7 Nisan Dünya Sağlık Günü çeşitli spor etkinlikleriyle kutlandı.

Sağlıklı Yaşam Tarzını Geliştirme Merkezi ile Astana'nın Almatı Valiliğince, "Spor bu güç, spor bu hayat" maratonu düzenlendi.

Maratona, üniversite öğrencileri, sağlıkçılar ve çeşitli şirketlerin çalışanları katıldı.

Sağlıklı Yaşam Tarzını Geliştirme Merkezi Müdürü Akmaral Kurmanbayeva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kutlamalar çerçevesinde birçok şirkette ve devlet kurumunda sabah jimnastiği yapıldığını belirtti.

Maratonda da kadınların 5, erkeklerin 10 kilometre koştuğunu ifade eden Kurmanbayeva, "Bu tür etkinlikleri düzenleyerek insanları sağlıklarına dikkat etmeye çağırıyoruz." dedi.

Kurmanbayeva, maratonun düzenlendiği parkta doktorların hazır bulundurulduğunu aktardı.

- Kazakistan’da depresyon oranı yüzde 4,4

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Kazakistan Ofisi Koordinatör Vekili Tatyana Kolpakova, DSÖ'nün geçen yıl başlattığı "Depresyon Haydi Konuşalım" temalı kampanyasının, aynı zamanda 2017 Dünya Sağlık Günü'nün konusu olarak belirlendiğini anımsattı ve hedeflerinin depresyondaki insanların sağlık hizmeti erişimine dikkati çekmek olduğunu söyledi.

Kolpakova, "Depresyonun oluşmasında farklı sebepler var. Depresyon zor muayene ediliyor. İnsanlar yardım için hastanelere başvurmuyor. Dolayısıyla gerekli tedaviyi görmüyor." dedi.

Depresyonun birçok hastalığa yol açtığını da vurgulayan Kolpakova, ülkede resmi verilere göre nüfusun yüzde 4,4'ünün depresyonda olduğunu, ancak bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Ülkede depresyon oranının düşük olmasının, toplumun anlayışı ve kültürel değerlerden kaynaklandığına dikkati çeken Kolpakova, "Toplumda şikayet etmek olumlu kabul edilmiyor. İnsanlar her şeye katlanıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Kolpakova, psikiyatrik yardım alanların ayrımcılıkla karşılaştığını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler