Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Rusya’da

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Rusya’da

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Rusya’nın önde gelen şirket yöneticileri ile görüştü - Nazarbayev: - “Son 10 yıl içindeki Avrasya Ekonomi Birliğinin oluşturulması önemli başarımızdır” - “2015 yılında 32 ülkeden yatırımcılar için vize rejimi

ASTANA (AA) – 20. Uluslararası Ekonomi Forumu'na katılmak üzere St. Petersburg kentine giden Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Rusya’nın önde gelen petrol, kimya, demir yolu ve otomobil şirketlerinin yöneticileri ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, görüşmede yaptığı konuşmada, Kazakistan’da yaklaşık 6 bin Rus sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, “Son 10 yıl içindeki Avrasya Ekonomi Birliğinin (AEB) oluşturulması önemli başarımızdır. Mal, hizmet, sermaye, iş gücünün serbest dönüşümü sağlandı.” dedi.

AEB bölgelerinde serbest rekabetin de sağlandığına dikkati çeken Nazarbayev, bir sonraki aşamanın ortak petrol, doğal gaz, elektrik, hizmet ve ilaç piyasasının oluşturulması olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, ülkenin metalürji, petrol, makina üretimi, inşaat ve gıda malzemeleri üretimi gibi sanayileşmede öncüllük eden alanlarda iş yapan yatırımcılar için gelir, arazi ve emlak vergileri muafiyetinin sağlandığını aktardı.

Kazakistan’da yatırımcıların işletmelerini devreye aldıktan sonra yapılan masraflarının yüzde 30’nun devlet tarafından karşılandığını dile getiren Nazarbayev, herhangi bir izin ve kota olmaksızın yabancı iş gücünü kullanabilme imkanının da sağlandığını kaydetti.

“2015 yılında 32 ülkeden yatırımcılar için vize rejimi kalktı. 2017 yılından itibaren bu sayı 54'e çıkacak.” diyen Nazarbayev, günümüzde Kazakistan’da 10 özel ekonomi bölgesinin çalıştığını ve burada arazi, emlak, KDV gibi vergilerin kaldırılması gibi kolaylıkların uygunlandığını belirtti.

- "Özelleştirme sürecek"

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, devletin ekonomideki payının düşürülmesine yönelik özelleştirme kampanyalarını başlattığını vurgulayarak, “Bu alanda petrol işletmeciliği, enerji ve altyapı tesislerinin yanı sıra yaklaşık 800 şirket satılacak. Doğrudan yatırımın yanı sıra özel şirket ortaklığı prensibi üzerine işbirliği yapmaya hazırız.” şeklinde konuştu.

Kısa bir sürede 2 bin kilometreden fazla demir yolu inşaatını ve 4 bin kilometre de karayolu inşaatını gerçekleştirdiklerine işaret eden Nazarbayev, şöyle konuştu:
“Horgoz Çin sınırında yer alan Horgos limanını Hazar Denizi'ndeki Aktau limana bağladık. Oradan Türkmenistan ve İran aracılığıyla Basra Körfezi'ne kadar. Uzunluğu 2 bin 800 kilometre olan Batı Avrupa- Batı Çin karayolu inşaatını tamamlıyoruz. 2019 yılına kadar uzunluğu 8 bin kilometre olan 17 karayolu faaliyete geçecek. Sonuçta Asya ile Avrupa’yı, kuzey ile güneyi bağlayan tam stratejik ulaşım koridoru elde edeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in Rusya ziyareti kapsamında 20. Uluslararası Ekonomi Forumu'na katılacağı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceği bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler