Kayısıcılar tek tıkla "dünyayı" takip edecek

Kayısıcılar tek tıkla "dünyayı" takip edecek

Dünya kuru kayısı ihtiyacının büyük kısmının karşılandığı Malatya'da üretici ve ihracatçılar, yurt dışındaki kayısı fiyatlarını, kurulacak elektronik sistemle takip edebilecek - Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özbey: - "Sistemle, dünyadaki

MALATYA (AA) - NAİM BOŞKUT - Dünya kuru kayısı ihtiyacının büyük kısmının karşılandığı Malatya'da, ihracatın artırılması amacıyla dünya ülkelerinin kayısı fiyatlarının anında takip edilebileceği elektronik sistem kurulacak.

Malatya Ticaret Borsası, ABD'den Somali'ye, Fransa'dan Avustralya'ya kadar dünyanın pek çok ülkesine gönderilen Malatya kuru kayısısı ile ilgili yeni bir çalışma başlattı.

Borsa, interneti olan tüm üreticilerin ve ihracatçıların bir tuşla tüm dünyadaki kayısı fiyatlarını görmesini sağlayacak, bu sayede kayısıların düşük fiyattan satılmasının önüne geçilecek elektronik sistemli satış salonu kurmaya hazırlanıyor.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından 8 milyonunun Malatya'da bulunduğunu belirtti.

Uzun yıllardır kuru kayısının pazarlanmasıyla ilgili bazı sıkıntıları zaman zaman dile getirdiklerini hatırlatan Özbey, "Malatya kuru kayısının pazarlanmasındaki sorunu bir nebze azaltmak için satış salonu kuruyoruz. Satış salonumuzu da elektronik ortamda kurmaya gayret gösteriyoruz. Böylece ihracatçımız ve üreticimiz aynı salonda bir araya gelecek. Üretici ürününü getirecek, ihracatçımız ürünü burada görebilecek" diye konuştu.

Kayısı üreticileri ve ihracatçıların kurulacak salonda oturdukları yerden dünyadaki kuru kayısı fiyatlarını anında görebileceklerini anlatan Özbey, bu konuda Fırat Kalkınma Ajansından da destek almayı planladıklarını söyledi.

Sistemin kayısının dünya ülkelerinde hak ettiği değerde satılabilmesinin de önünü açacağını ifade eden Özbey, "Üreticimiz Londra'daki, New York'taki kuru kayısı fiyatlarını anında görüp elindeki malı ona göre değerlendirecek ve ihracatçımızdan ona göre fiyat isteyecek. Bizim satış salonumuzda ihracatçımız ve üreticimiz bir arada oturarak Amerika'daki, İngiltere'deki, Rusya'daki, Fransa'daki, Almanya'daki kuru kayısı alım satım fiyatlarını anında görmek suretiyle kendileri de bu sisteme adapte olacaklar" dedi.

Malatya'da kuru kayısı ihracatını arttırmak, pazarlamadaki sorunları gidermek için gayret gösterdiklerini ve göstereceklerini dile getiren Özbey, sistem üzerindeki verilerin ayrıca internetin bulunduğu her yerden izlenebileceğini kaydetti.

Özbey, "Sistemle dünyadaki kuru kayısı fiyatlarını interneti olan üreticiler, internete bağlı olan ihracatçılarımız bir tuşla görecekler ve bir tuşla da ticaret borsasından günlük yapılan alım ve satımı görecekler. Bunun akabinde dünya ile entegre bir alım ve satım meydana gelmiş olacak" değerlendirmesinde bulundu.

- Dünya da fiyatları takip edebilecek

Özbey, sistemle hem Türkiye hem de Malatya ekonomisine katkı sağlamayı amaçladıklarını kaydederek, "Hedefimizin dünyada Malatya kayısısını tüketmeyen ülkenin kalmaması. Diyelim ki Uganda'nın bir köşesinde insanlar merak etti. Sistemimize girerek o gün için kuru kayısıyı fiyatını araştıracak, soracak. Gerektiği zaman belki bakacaksın alacak ya da satacak" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler