Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz

Kuveyt Emiri Sabah:- "Körfez ülkelerindeki kardeşleri birbirine yaklaştırmak ve anlaşmazlıkları gidermek, vazgeçemeyeceğim bir görevdir"

KUVEYT (AA) - Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Körfez ülkeleri arasındaki anlaşmazlıkları gidermenin, "vazgeçemeyeceği bir görev" olduğunu söyledi.

Kriz için arabuluculuk görevini üstlenen Kuveyt Emiri Sabah, başkent Kuveyt'in güneyindeki Havalli şehrinde Arap ve Uluslararası İlişkiler Konseyi Başkanı Muhammed Casim es-Sakr'ı kabul etti.

Sabah, "Körfez ülkelerindeki kardeşleri birbirine yaklaştırmak ve anlaşmazlıkları gidermek, vazgeçemeyeceğim bir görevdir. Ne kadar zor ve yorucu olursa olsun, anlaşmazlıkların giderilmesi ve Körfez birliğinin yeniden sağlanması için bu görev kolay gelir." diye konuştu.

Körfez İşbirliği Konseyini (KİK) 37 yıl önce inşa eden bir nesil olduklarına dikkati çeken Sabah, "KİK üyesi ülkeler arasında belki de kötü sonuçlara yol açacak böyle anlaşmazlıklar görmek bizim için zor. Benim gibi yönetici konumundaki bir kişinin kardeşleri birbirine yaklaştırmak için elinden geleni yapmadan sessiz kalması kolay değil." ifadelerini kullandı.

Kuveyt Emiri, arabuluculuk çabaları çerçevesinde Suudi Arabistan, BAE ve Katar'ı ziyaret etmiş, liderlerle görüşmelerde bulunmuştu.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, 5 Haziran'da Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.

Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemiş, Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını kapatmıştı.

Katar'a karşı diplomatik ablukaya Maldivler, uluslararası toplumca meşruiyeti olmayan darbeci general Halife Hafter destekçisi Libya'daki Tobruk hükümeti, Moritanya ve Komor Adaları gibi ülkeler de katılmıştı. Ürdün de Katar ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürdüğünü ve merkezi Katar'da bulunan El-Cezire televizyonunun yerel ofisini kapattığını duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler