Kars'ta sezonun ilk organik balı tezgahlarda yerini aldı

Kars'ta sezonun ilk organik balı tezgahlarda yerini aldı

Kars'ın birçok çiçek türünün süslediği 2 bin 500 rakımlı yaylalarında organik bal üretimi yapan üreticiler, ilk ürünleri almaya başladı- Bal üreticisi Yılmaz:- "Kafkas arısının ürettiği bu yılın ilk organik balını almaya başladık. Organik olarak ürettiğim

KARS - HÜSEYİN DEMİRCİ - Türkiye'de organik bal üretiminde önemli bir yere sahip olan Kars'ın birçok çiçek türünün süslediği 2 bin 500 rakımlı yaylalarda, ilk ürünler alınmaya başlandı.

Zengin bitki çeşitliliği ile bal üretiminde önemli bir yeri bulunan Kars'ın yüksek yaylalarında Kafkas arıları ile üretilen organik ballar, tezgahtaki yerlerini aldı.

Sertifikalı organik bal üretimi yapan Hikmet Yılmaz, Kafkas arısının dünyada bilinen ve ekonomik değere sahip dört ırktan biri olduğunu belirtti. Kafkas arısının ürettiği organik balın çok kıymetli olduğunu söyleyen Yılmaz, sezonun ilk ballarını çıkarmaya başladıklarını kaydetti.

Yılmaz, "El körüğümüzle kovanların üzerine duman püskürtmek suretiyle arıyı sakinleştirip bal çerçevelerini kovanlardan çıkarıyoruz. Kafkas arısının ürettiği bu yılın ilk organik balını almaya başladık. Bunlar, organik baldır, zerre kadar şeker yoktur. Bu sene ilkbaharda havaların soğuk ve yağışlı geçmesi nedeniyle randıman alamadık. Ancak daha sonra arıların iyi çalışmasıyla hasadımız bizi kurtaracak seviyeye geldi." dedi.

Yılmaz, organik balın petek ve süzme olarak kilosunun 125 liradan satışa sunulduğunu ifade etti.

- Havanın yağışlı olması durumu etkilemedi

Öte yandan Kars'ta bu yıl havaların yağışlı ve hava sıcaklıklarının inişli çıkışlı olması hem sektör temsilcilerini hem de üreticileri endişelendirmişti. Ancak sektör temsilcileri, korkulanın olmadığını dile getirdi.

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars bölgesinde hava sıcaklılarının inişli çıkışlı olması ve aşırı yağışların bal üretimini fazla olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.

Kars'ın hayvancılık ve et üretiminde önemli bir yeri bulunduğunu ve ülke genelinde de bu özellikleriyle bilindiğini hatırlatan Düzgün, organik bal üretimi konusunda da ilin ileri durumda olduğuna işaret etti. Düzgün, şunları söyledi:

"Kars, her ne kadar büyükbaş hayvanıyla anılsa da küçükbaşta, kanatlıda ve arıda da azımsanmayacak bir rakama sahibiz. 78 bin kovan varlığına sahibiz. Ciddi düzeyde bir bal gelirimiz var. Mevsim her ne kadar kısa olsa da, bitki florası, çiçek çeşitliliği çok geniş sayıda mevcut. Bitki çeşitliliği olarak zengin ve flora bakımından da kaliteli bir coğrafyadayız. Bu yönüyle ballarımızın kalitesi çoğu yerden daha iyi durumdadır."

- Bereketli bir yıl olacak

Yaz mevsiminin kısa sürmesi nedeniyle arıların çalışma döneminin kısaldığını ancak yağışlardan dolayı fazla türde çiçek olduğunu ve arıların bu sayede bal yapmalarının kolaylaştığını anlatan Düzgün, bu yıl bal üretiminin arttığını belirtti. Düzgün, şunları kaydetti:

"İl Müdürlüğümüzün 2016 yılı il genelinde yapılan çalışmasıyla Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı 500 işletme sahibine ait 78 bin arı kovanı tespit edildi. Bölge genelinde geçen yıl olumsuz iklim şartları nedeniyle yaklaşık bin 300 ton bal üretimi gerçekleşmişti. Bu sene normal şartlarda bal üretimi ilk verilere göre iyi görünüyor. Yani rekoltenin geçen seneye göre yüzde 20 artacağını ve bin 500 tonun üzerinde bal üretimin olacağını bekliyoruz. Bol bereketli bir yıl olacağını umut ediyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :