Kapiya Katliamı'nın 71 kurbanı anıldı

Kapiya Katliamı'nın 71 kurbanı anıldı

TUZLA (AA) - Bosna'daki savaşta ülkenin kuzeydoğusundaki Tuzla şehrinde 25 Mayıs 1995'te meydana gelen ve 71 sivilin hayatını kaybettiği katliamın kurbanları...

TUZLA (AA) - Bosna'daki savaşta ülkenin kuzeydoğusundaki Tuzla şehrinde 25 Mayıs 1995'te meydana gelen ve 71 sivilin hayatını kaybettiği katliamın kurbanları düzenlenen törenle anıldı.

"Kapiya Katliamı" olarak da bilinen olayın 21. yıl dönümündeki törene katılan kurban yakınları ve siyasiler, katliamda hayatını kaybedenler anısına yaptırılan anıta çelenk bırakıp dua etti.

Katliamda hayatını kaybeden Adnan Beganovic'in dedesi Muhamed Beganovic, torunuyla hayatlarını kaybeden gençlerin acısının hala çok taze olduğunu belirterek, katliamın sorumlularının hala cezalandırılmamasına tepki gösterdi.

Suçluların hala özgürce dolaştığını, yiyip içtiğini söyleyen Beganovic, "Bizler ise hala kaybettiğimiz çocuklarımız, torunlarımız için gözyaşı döküyoruz. En mutlu olmamız gereken günlerde dahi aklımıza onlar geliyor, mutlu olamıyoruz." dedi.

Kurbanlardan Asim Slijepcevic’in annesi Esma Slijepsevic de katliamın meydana geldiği gün dışarı çıkmaması için oğluna yalvardığını belirterek, "Şehir bombalanıyordu. O gün etli börek yapmıştım. Biraz börek yedi. 'Güzel olmuş' dedi. Ben de 'peynirli de yapacağım' dedim. O da kendisine ayırmamı, döndüğünde yiyeceğini söyledi. Ama bir daha eve dönemedi." diye konuştu.

Anma törenlerine yaklaşık bin kişi katılırken, katliamın yıl dönümü dolayısıyla Tuzla Kantonu'nda bugün yas günü ilan edildi.

- Kapiya Katliamı

1995 yılında dönemin Bosna Sırp Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı Novak Djukic'in emriyle Sırp Cumhuriyeti Ordusunun (VRS) Kapiya semtini bombalaması sonucu 71 kişi hayatını kaybetmiş, 124 kişi de yaralanmıştı.

Katliamın birinci dereceden azmettiricisi olan Djukic, Bosna Hersek Mahkemesi tarafından 20 yıl hapse çarptırılsa da hala tedavi olacağını ileri sürerek gittiği Sırbistan'da özgür bir şekilde yaşamaya devam ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler