Kanlı ay tutulması ne zaman? Türkiye'de görülebilecek mi? Peygamberimiz (sav) tutulmada ne yapardı?

Kanlı ay tutulması ne zaman? Türkiye'de görülebilecek mi? Peygamberimiz (sav) tutulmada ne yapardı?

2022'nin 2. ay tutulması kanlı ay tutulması ne zaman? Türkiye'de görülebilecek mi? Farklı varsayımlarda bulunan vatandaşları korku sararken, sosyal ağlarda o saatlerde dikkat edilmesi yönünde paylaşımlar arttı. Hz. Peygamber (sav) tutulmada ne yapardı?

2022 yılının 2'inci ve son ay tutulması kanlı ay tutulması ne zaman? Türkiye'de görülebilecek mi? Farklı varsayımlarda bulunan vatandaşları korku sararken, sosyal ağlarda o saatlerde dikkat edilmesi yönünde paylaşımlar arttı. Peki Peygamberimiz Hazreti Muhammed (sav) ay tutulmasında ne yapardı? İşte ay tutulması ile ilgili hadisi şerifler..

Türkiye'den gözlenemeyecek tutulma, 8 Kasım'da Türkiye saati ile 11.02'de Ay'ın Dünya'nın yarı gölgesine girmesiyle başlayacak. Dünya'nın gölge konisine saat 12.09'da girmeye başlayacak, saat 13.17'de tamamıyla girecek olan Ay, saat 13.59'da tutulma ortasına ulaşıp bakır renginde görülecek. Tam tutulma, saat 14.41'de tamamlanacak. Ay, saat 15.52'de yarı gölgeden çıkacak ve tutulma sonlanacak..

Ay tutulması Avrupa, Afrika ve Asya'dan gözlenebilecek. Tutulma Türkiye'de gündüz saatine denk geldiği ve hava aydınlık olacağı için izlenmeyecek.

AY TUTULMASI NASIL OLUR?

Ay tutulması, Dünya'nın Ay ile Güneş arasına girmesi sonucu yaşanan astronomik olayın ismidir. Dünya, Güneş'ten Ay'a doğru giden ışınların önünü kapattığı için, Ay üzerine Dünya'nın gölgesi düşer. Bu olaya 'tutulma' ismi verilir.

Tam Ay tutulması Dünya'nın Güneş ile Ay arasında girerek Ay'ın tamamıyla Dünya'nın gölgesi altında kaldığı yörünge konumunda ortaya çıkıyor. Bu konumda Güneş ışınlarının Ay'a ulaşması engellendiğinden Ay yalnızca Dünya'nın atmosferinden mavi bir filtreyle yansıyan ışıkla aydınlanıyor ve bu yüzden kızıl bir görünüme bürünüyor. Gökbilimciler Ay'ın bu durumuna "Kanlı Ay" olarak adlandırıyor.

"Kanlı Ay Tutulması" aslında bilimsel bir terim değil. Ay tamamen tutulduğunda kırmızı bir renge dönüştüğü için böyle bir isim veriliyor.

Bu yılın ikinci ay tutulması 8 Kasım 2022 Salı (bugün) gerçekleşiyor. Tutulma 2025'ten önce son kez görülebilecek.

AY TUTULMASI SIRASINDA PEYGAMBER EFENDİMİZ NE YAPARDI?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s) oğlu İbrahim'in öldüğü gün güneş tutulması üzerine şöyle demiştir: "Ay ve Güneş Allah'ın varlığını ve kudretini gösteren alametlerdir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından / doğmasından dolayı tutulmazlar. Ay veya Güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin." (Buhari, Küsuf, 1, 15; Müslim, Küsuf, 5)

Hadis-i Şeriften anlaşılacağı üzere Güneş ve Ay tutulması sırasında ibadet etmek yapılabilecek en hayırlı iştir..

HUSUF NE DEMEKTİR?

Husuf kelimesi Ay Tutulması anlamına gelir. Ay tutulması gerçekleştikten sonra evinde tek başına kılınan nafile namaza ise husuf namazı denir.

AY TUTULMASINDA OKUNACAK ESMA VE ZİKİRLER

*312 kez Ya Rakiybu

*75 kez Ya Muzillu

*14 kez Ya Vehhab

*100 kez Ya Gaffar

*1020 kez Ya Aziymu Celle Celalühü

*306 kez Ya Kahiru ya zel batşiş şedidi entellezi la yütakuntikamüh.

*7 kez Hasbiyallahu lâ ilâhe illâ Hû, Aleyhi tevekkeltu ve Huve rabbül arşıl azîm..

AY TUTULMASI İLE İLGİLİ HADİSLER

Hicretin 5. Yılı Cemaziyelâhir ayında Ay tutuldu. Resûl-i Kibriyâ Efendimiz, Ay tutulması geçinceye kadar, "husûf namazı" kıldırdı. (İnsanü'l-Uyûn, 2:628.)

Resûl-i Kibriyâ Efendimiz (s.a.v), oğlu İbrahim'in öldüğü gün güneş tutulması üzerine şöyle demiştir: "Ay ve Güneş Allah'ın varlığını ve kudretini gösteren alametlerdir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından / doğmasından dolayı tutulmazlar. Ay veya Güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin." (Buhari, Küsuf, 1, 15; Müslim, Küsuf, 5).

Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) şöyle haber verdi:

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Güneş ve ay hiç kimsenin ne ölümünden, ne de hayatından dolayı tutulmaz! Ancak onlar Allah'ın ayetlerinden iki ayettir. Onları gördüğünüzde hemen namaza durun!"

Müslim 914/28, Buhari 1014, Nesei 1460, Darekutni 2/65, Hâkim 1/331, Tabarani Mucemu'l-Kebir 13090, İbni Hibban 2828, Ahmed bin Hanbel Müsned 2/109, Albânî Cami 1644

Peygamber (s.a.s.) Efendimiz, Güneş ve Ay'ı, Allah'ın âyetlerinden bir âyet olarak görmüş ve onların tutulmalarının, herhangi bir kimsenin ölümü veya doğumu sebebiyle olmadığını ashâbına bildirmiştir. Ancak gaybı ve kaderi bilmek Allah'a mahsus olduğundan, her an kıyâmetin vukû bulabileceğini veya kendi ecelinin gelmiş olabileceğini düşünerek, dâima Allah'a iltica hâlinde bulunmuştur. Hava kararmaya başlayınca, yağmur yağarken, gök gürlerken, güneş veya ay tutulurken, hep bu duygularla hareket ederek huzûr-ı ilâhîde durmuş ve ümmetinin selâmeti için yalvarmıştır..

Allah Resûlü'nün bu endişeleri tamâmen Allah korkusundan kaynaklanmaktaydı. Hz. Âişe'nin (r.a.) anlattığına göre Efendimiz (s.a.s.), rüzgâr estiğinde ve gökyüzünde siyah bir bulut gördüğü zaman korkusundan yüzünün rengi değişir, bazen o buluta karşı durur bakar, bazen geri döner, eve girer çıkardı.

Yağmur yağdığında ise rahatlardı. Bunlar bir endişe alameti idi. Hz. Âişe (r.a.) bunun sebebini öğrenmek isteyince Resûl-i Ekrem (s.a.s.) Efendimiz, "Ne bileyim, belki bu kara bulut Âd kavminin dediği gibi bir azap olur. Onlar gördükleri siyah bulutu yağmur yağdıracak bir bulut zannetmişlerdi ama o elîm bir azap getirdi" buyurdu. (Buhârî, Tefsîr, 46/2; Müslim, İstiskâ, 14-16) Bu durum

Peygamberimizin (s.a.s.) her an müteyakkız oluşunun ve bunu ümmetine de öğretmek isteyişinin bir işâretidir..

Resûlullah (s.a.s.) Ay tutulduğunda da bu hâl geçinceye kadar namaz kılmış ve Müslümanlara da kılmalarını emretmiştir. (İbn-i Hibbân, VII, 68, 100)

VATANDAŞI ENDİŞE SARDI

Ay ve güneş tutulmalarının insan psikolojisine etkileri biliniyor. Türkiye'de bazı vatandaşlar 8 Kasımda Bill Gates'in dünyanın frekansı ile oynayacağını Haziran ayında açıkladığını iddia ederek, paylaşımlarıyla, çalınacak sirenlerin insanlığı olumsuz etkileyeceği varsayımında bulunuyor. Güneş tutulmasının ardından meydana gelecek kanlı ay tutulmasında depremlerin tetikleneceği de vatandaş varsayımları arasında..

Küreselcilerin ritüellerine dikkat çekilen paylaşımlarda, gelecek kaygısı, korku ve paniğin tetikleneceği, gözlerde ve boğazda yanma olacağı, gün boyu dua ve Kur'an-ı Kerim okunularak Allah'a sığınılması tavsiye ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler