Kanada mahkemesinden İran aleyhine karar

Kanada mahkemesinden İran aleyhine karar

Toronto’daki Ontario Eyalet Yüksek Mahkemesi, İran’a ait bloke edilmiş 13 milyon doların, 1983-2002 yılları arasında İsrail, Arjantin, Lübnan ve Suudi Arabistan’da gerçekleşen saldırılarda yaralanan ve zarar gören Amerikalılar için kullanılmasına karar ve

TORONTO (AA) – Kanada’nın Ontario Eyaleti Yüksek Mahkemesi, İran’a ait bloke edilmiş 13 milyon doların, dünyanın muhtelif yerlerinde gerçekleşen terör saldırılarında mağdur olan ABD vatandaşlarına tazminat olarak verilmesine hükmetti.

İran’ın, 1983-2002 yılları arasında destek verdiği ileri sürülen terör örgütlerinin saldırılarına maruz kalan Amerikan vatandaşlarının açtığı dava, Toronto’da bulunan Ontario Yüksek Mahkemesi’nde Yargıç Glenn Hainey tarafından karara bağlandı.

Mahkeme Hakimi Hainey, terörün dünyayı tehdit eden en önemli unsurlardan biri olduğuna işaret ederek, İran’nın teröre destek veren ülkeler listesinde yer aldığını hatırlattı. Bunun, İran tarafının yargılamaya olan itirazı geçersiz kıldığını kaydeden Hakim Glenn Hainey, bloke edilmiş 13 milyon doların, 1983 ile 2002 yılları arasında İsrail, Arjantin, Lübnan ve Suudi Arabistan’da gerçekleşen saldırılarda yaralanan ve zarar gören Amerikalılar için kullanılmasına hükmetti.

-20 gayrimenkul, 13 banka hesabı

Kanada Dışişleri Bakanlığı kayıtlarına göre, İran’ın, Kanada’da diplomatik olmayan 20 gayrimenkulü ile bloke edilen paraların olduğu 13 adet banka hesabı bulunuyor. Karara konu olan 13 milyon dolarlık tutara, İran’ın başkent Ottawa’da bulunan büyükelçilik binası dahil edilmezken, bunun dışında kalan ve diplomatik olmayan bina ve banka hesapları karar kapsamına alındı.

-Yeniden diplomatik ilişki kuracaklar

Mahkemenin kararına şu ana kadar İran makamlarından bir yorum gelmedi. Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion, 11 Haziran’da yaptığı açıklamada, İran ile yeniden diplomatik ilişki kurmak için görüşmelere başladıklarını açıklamıştı.

Bakan Dion, kendilerinden önceki Harper Hükümeti’nin, İran’ı "teröre destek veren ülkeler" listesine aldığına değinerek, bu statüyü değiştirmeye dair bir planları olmadığını kaydetmişti. Kanada’nın İran ile "devasa" sorunları olduğunu kaydeden Bakan Dion, "İran’ın insan hakları sicili, Suriye’de Esed ve Hizbullah’a destek vermesiyle İsrail’e karşı bir tehdit olarak durması bunların başında geliyor." demişti.

-ABD’deki dava örnek oldu

Kanada, 2012 yılında çıkardığı Anti-Terör Yasası ile İran’ı teröre destek veren devletler listesine almıştı. Ontario Yüksek Mahkemesi’nde görülen dava, Amerika’nın İran’a ait bloke edilen 2 milyon dolara 1983 yılında Beyrut’da gerçekleşen saldırılarla alakalı olarak el koymasının ardından açılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler