Kaktüs meyvesi mucizesi! Soymadan ve çekirdekleriyle tüketin

Kaktüs meyvesi mucizesi! Soymadan ve çekirdekleriyle tüketin

Soyması çok meşakkatli olan kaktüs meyvesinin kesinlikle kabuğunu soymadan, sadece dikenli çıkıntıları kesilerek ve de çekirdekleri iyice çiğnenilerek yenilmesi tavsiye ediliyor. Faydalı betain bütün kaktüs meyvesinde ve çekirdeklerinde en fazla seviyede

Akdeniz ve Ege bölgesinde yaşayanların aşina olduğu diğerlerinin ise tatil bölgelerinde ya da nadir de olsa manav reyonlarında gördüğü kaktüs meyvesinin şimdi tam zamanı. Fonksiyonel bir meyve olan ve dikenli incir diye de adlandırılan bu meyve adeta mucize gibi. 

Kaktüs meyvesi içindeki betalatin metislasyonu düzenler. Böylece yaşama uyum sağlarız. Günlük yaşamımız içinde bizi fiziksel, duygusal ve ruhsal olarak etkileyen her şey içim hasta olmadan ayakta kalmamızı sağlayacak hücresel düzeyde düzenlemeler yapılır. Betalatin bu noktada işi kolaylaştıran maddelerden bir tanesi.

Kaktüs meyvesi güçlü antioksidan içeriyor. Hem selenyum hem karoteinler hem de polifenollerden zengin hem de C vitamini içeriyor.

Antikanserojen özelliğiyle kaktüs meyvesi özellikle kalın bağırsak ve prostat kanserlerinde etkili.

Kaktüs meyvesi antiviral, antiinflamatuvar, antidiyabetik, LDL2yi düşürmesi sebebiyle antihiperdiyabetiktir.

Aynı zamanda prebiyotik de olan kaktüs meyvesi bağırsak hareketleri için harika bir besin.

Kaktüs meyvesi ayrıca karaciğeri ve sinir hücrelerini de koruyor.

Nasıl tüketelim?

Ele alması soyması çok meşakkatli olan kaktüs meyvesinin kesinlikle kabuğunu soymadan, sadece dikenli çıkıntıları kesilerek ve de çekirdekleri iyice çiğnenilerek yenilmesi tavsiye ediliyor. Faydalı betain bütün kaktüs meyvesinde ve çekirdeklerinde en fazla seviyede.

Şimdilerde tam zamanı ve artık sadece sahil bölgelerinde değil hemen hemen bütün şehirlerde bulunabiliyor. Vakti gelmişken bu fonksiyonel meyveden faydalanalım..

Kaktüs meyvesi nerede yetişir?

Kaktüs meyvesi Dikenli incir, Hint inciri ve Frenk yemişi isimleriyle de biliniyor. Muhteşem bir tadı olan bu meyve ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerine yetişir.

Kaktüs meyvesinin faydaları nelerdir?

Antioksidan içeriği yüksek olan kaktüs meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor.

Güçlü bir antioksidan: Kaktüs meyvesi içeriğinde bol miktarda C vitamini barındırır. Bu özelliği sayesinde güçlü bir antioksidandır. Vücudun savunma sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Nezle, grip, soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonu gibi kış hastalıklarının kolay atlatılmasına yardımcıdır.

Cilt dostu: Kaktüs meyvesinin en çok dikkat çeken özelliği cilt dostu olması. Kırışıklar için doğal bir mucize. Cildin erkenden yaşlanmasını önler, gözaltı şişliklerini yok eder ve cilde parlak ve canlı bir görünüm kazandırır. Uzmanlar kaktüs meyvesinin cilt üzerindeki olumlu etkilerinin aloe vera jelinden kat kat daha güçlü olduğunu söylemekte.

Saçlara da iyi geliyor: Kaktüs meyvesi cildin yanı sıra saç bakımı için de etkili bir besin. Saçı besleyerek adeta ışıl ışıl görünmesini sağlar. Saç kökünü ve tellerini güçlendirir.

Afrodizyaktır: Kaktüs meyvesi cinsel gücü arttırıcı etkisi ile doğal bir afrodizyaktır.

Kabızlık ve şişkinliğe iyi gelir: Kaktüs meyvesi bağırsak dostudur. Düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak fonksiyonlarını düzenler, kabızlık ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarını ortadan kaldırır. Mide ve bağırsak sorunlarına yakalanma ihtimalini düşürür.

Enerji vericidir: Kaktüs meyvesi içeriğindeki yüksek oranda C vitamini ile vücuda enerji verir. Özellikle bahar ve yaz mevsimlerinde görülen yorgunluğa karşı etkilidir.

Kolesterolü düşürür: Kaktüs meyvesi kolesterol seviyesini düzenleyerek özellikle kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Bu özelliği sayesinde kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır.

Glisemik indeksi düşük bir meyve: İncir meyvesi ile kıyaslandığında tatlı olmasına ağmen glisemik indeksi daha düşüktür. İncirin zıddına kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltip sonra aynı hızda düşürmez.

Zayıflamaya yardımcı olur: Kaktüs meyvesi glisemik indeksi düşük bir besin olduğundan uzun süre tok tutması nedeniyle kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir.

Kaktüs meyvesinin besin değerleri:

Bir bütün kaktüs meyvesi ortalama 8 kcal kaloridir. 100 gramı ise 41 kaloridir.

100 gram kaktüs meyvesi ortalama, 10 g karbonhidrat, 0,5 g yağ, 0,7 g protein, 3,6 g diyet lifi, 5 mg sodyum, 220 mg potasyum, 14 mg C vitamini içerir.

Kaktüs meyvesinin faydaları çok fazla olmasına rağmen günde 2 - 3 adetten fazla tüketilmesi önerilmez. Çok fazla tüketildiğinde karın ağrısı veya bağırsak tıkanıklığı gibi olumsuz durumlar oluşabilir.

Çocuklar dahil olmak üzere her yaş grubu tarafından güvenle tüketilebilir.

Kaynak:Memleket

Önceki ve Sonraki Haberler