Kahramanlık öykülerini türkülerle anlatıyor

Kahramanlık öykülerini türkülerle anlatıyor

Kars Sarıkamış doğumlu müzisyen Uğur Demirci, farklı şehirlerde düzenlediği konserlerde, kahramanlık öykülerini türkülerle anlatıyor- Demirci:- "Sarıkamış'ın veya Çanakkale'nin yerini bile bilmiyoruz maalesef. Bizim vatanımıza olan vefamız bu olamaz"- "Ev

İSTANBUL (AA) - MUSA ALCAN - Müzisyen Uğur Demirci, vatan bilincinin ve gerçek kahramanlık öykülerinin gençlere iyi aktarılması gerektiğini anlatarak, "Çanakkale'yi, Sarıkamış'ı, terör şehitlerimizi, 15 Temmuz'u bilmiyorsak halimiz iyi olmaz. Şehadetin önemini, insanların ne uğruna canını seve seve feda ettiğini gençlerin bilmesi gerekiyor." dedi.

Kars Sarıkamış doğumlu olan Demirci, 2013'te "Sarıkamış Destanı" isimli eserini dinleyicilerle buluştururken, 2014'te de Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteklediği "Sarıkamış Destanı" isimli projeyi hayata geçirdi.

Müzik hayatına 1997'de Türk halk müziği icrasıyla başlayan sanatçı, son olarak "Anılarla Sarıkamış Destanı" ve "Sazıyla Sözüyle Aşıklarımız" isimli belgesellerin de yönetmenliğini üstlendi.

Gaziantep Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümü'nü bitiren Demirci, şimdi de farklı şehirlerde düzenlediği konserlerde, kahramanlık öykülerini türkülerle anlatıyor.

Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle 13-20 yaş arası gençleri hedef kitlesi haline getirdiğini ve gençlere ulaşabileceği her yerde konserler verdiğini söyledi.

Memleketi Sarıkamış'ta şehit düşen Türk askerine vefa borcunu ödemek istediğine işaret eden Demirci, "Sarıkamış'ın veya Çanakkale'nin yerini bile bilmiyoruz maalesef. Bizim vatanımıza olan vefamız bu olamaz. İnsanlar biz orayı bilmeyelim diye mi şehit oldu? İsimsiz şehitlerimiz var oralarda bizim. O yüzden şehitlerimizin kıymetini bilmek ve yaşananları unutmamak gerekiyor." diye konuştu.

- "Küllerimiz şifadır toprağımıza"

Demirci, Türk toplumunun fedakar olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Evladını gözünden sakınıyorsun, 'Vatan için bize lazım' dediklerinde, sen de 'Vatan sağ olsun' diyorsun. Bu bilinçte olan başka bir toplum yok dünya üzerinde. En büyük örneğini de 15 Temmuz'da gördük. Tankın önüne yatan kaç tane millet var? Bizim vatan bilincimiz ve iman gücümüz çok yüksek. Bir yanda da popüler kültür var. Onların da olması gerekiyor ama Çanakkale'yi, Sarıkamış'ı, terör şehitlerimizi, 15 Temmuz'u bilmiyorsak halimiz iyi olmaz. Şehadetin önemini, insanların ne uğruna canını seve seve feda ettiğini gençlerin bilmesi gerekiyor."

Afrin'e düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı'nın önemine değinen müzisyen, "Biz öyle bir milletiz ki vatan söz konusu olunca hayat teferruat olur. Ölmek ya da yanmak varsa vatan uğruna, küllerimiz şifadır toprağımıza. Kınalı kuzularımız destan yazmak için çıktı şehadet yoluna, o yolun yolcusuyuz elhamdülillah. Dualarımızla, umutlarımızla var olduk, var olacağız. Herkesin üzerine düşen bir görev vardır, ben de elçilik yapıyorum Türkülerimle Türk milletinin evlatlarına." değerlendirmesini yaptı.

Demirci, gençliğin iyiliğe yönlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Tabiri caizse gençlerimiz elimizden kayıp gidiyor. Özellikle uyuşturucuya, bataklığa giden gençliğe, ortak dilimiz olan türkülerimizle seslenmek istiyoruz. Bize neden miras kaldı bu vatan? Bu çok önemli. Vatanımızın ve ecdadımızın güzelliği anlatılıyor türkülerde. Konserlerde herkesin elinde bir Türk bayrağı oluyor. Programlardan önce ve sonra, herkesin duygu ve düşüncelerini yazabileceği bir defter koyuyoruz girişe. Bunları yaygınlaştırmamız, popüler kültür içerisinde eriyip gitmememiz ve özümüze dönmemiz gerekiyor. Elimizdekinin kıymetini bilelim ve bize nasıl miras kaldıysa, bizden sonraki nesillere de miras bırakabilelim. Vatanın kıymetini bilmezsek sonumuz iyi değildir." ifadelerini kullandı.

- Asker Mehmet'in türküsü

Uğur Demirci, kahramanlık öykülerini anlattığı konserin detaylarından ise şu sözlerle bahsetti:

"Konserlerde bir askerin hikayesini anlatıyoruz. Asker Mehmet yola çıktığında bir türkü söylüyor ve 'Uzun ince bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece. Bilmiyorum ne haldeyim, gidiyorum gündüz gece' diyor. Ardından annesi de oğlunun arkasından 'Eledim eledim höllük eledim, aynalı beşikte canan bebek beledim. Büyüttüm besledim asker eyledim, gitti de gelmedi canan buna ne çare' diyor. Bunun gibi türküleri arka arkaya bir öykü düzeniyle aktarıyoruz. Aslında birçok türkünün birbiriyle bir bağlantısı yok ama bu şekilde söylediğimizde daha akılda kalıcı oluyor. Bu türküleri, şiirlerle ve kahramanlarımızın görüntüleriyle besliyoruz."

Konserlerden sonra geri dönüşlerin çok olumlu olduğunun altını çizen Demirci, daha fazla gence ulaşabilmek için projenin desteğe ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :