Johnson, Libya ve Tunus'u ziyaret etti

Johnson, Libya ve Tunus'u ziyaret etti

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson:- "Tunus'un uzun süredir ortağı ve dostu İngiltere, güvenlik, terörle mücadele ve ticaret konularında bu ülke ile yakın işbirliğini sürdürecek"- "Güvenlik, istikrar ve refah ancak ülke liderleri bir araya gelerek, Libya

LONDRA (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Libya krizine ilişkin, "Güvenlik, istikrar ve refah ancak ülke liderleri bir araya gelerek, Libya halkının ortak menfaati için bir plan hazırladığında başarılabilir." dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Johnson'ın dün Tunus'u, bugün de Libya'yı ziyaret ettiği bildirildi.

Açıklamada, Tunus'taki temasları çerçevesinde dün akşam Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi ile bir araya gelen Johnson'ın, terörle mücadelede işbirliği, Tunus'un güvenliğinin ve ticaretinin iyileştirilmesine verilen desteği dile getirdiği kaydedildi.

Tunus'taki temaslarının ardından Johnson'ın bugün de Libya'yı ziyaret ettiği belirtilen açıklamada, İngiliz bakanın Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi (BK) Başkanı Fayiz es-Serrac ve Libyalı mevkidaşı Muhammed Siala ile görüştüğü belirtildi.

Görüşmelerde, UMH'nin karşılaştığı zorluklar, Libya'da refah, istikrar ve güvenliğin yeniden sağlanmasına İngiltere'nin olası katkısı konularının ele alındığı dile getirildi.

Johnson, Tunus ziyareti sırasında "Tunus'un uzun süredir ortağı ve dostu İngiltere, güvenlik, terörle mücadele ve ticaret konularında bu ülke ile yakın işbirliğini sürdürecek." ifadesini kullandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı, Libya'da da Serrac ile emekli General Halife Hafter'in ülkedeki krizinin sona ermesi için görüşmelerde bulunmak üzere bu hafta bir araya geldiklerini hatırlatarak, Libya'nın sosyal ve siyasi gruplarına, bu gelişmeyi değerlendirmeleri çağrısında bulundu.

Johnson, "Güvenlik, istikrar ve refah ancak ülke liderleri bir araya gelerek, Libya halkının ortak menfaati için bir plan hazırladığında başarılabilir. Etkili yönetim kurmak aynı zamanda Libya'daki terörizmi yenmenin ve yasa dışı göçe karşı mücadelenin de anahtarıdır." ifadesini kullandı.

Serrac ile emekli General Halife Hafter, Arap ve uluslararası arabuluculuk girişimlerinden sonra 2 Mayıs'ta Abu Dabi'de bir araya gelmişti. Görüşmede taraflar, "gelecek yıl genel seçimlerin yapılması ve UMH Başkanlık Konseyi'nin yeniden yapılandırılması" başta olmak üzere önemli konularda anlaşmaya varmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :