Jandarma Okullar Komutanlığındaki darbe girişimi davası

Jandarma Okullar Komutanlığındaki darbe girişimi davası

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığında yaşanan eylemlerle ilgili 317 kişinin yargılandığı dava, sanık savunmalarıyla devam etti

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığında yaşanan eylemlerle ilgili 317 kişinin yargılandığı dava, sanık savunmalarıyla devam etti.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi Sincan Cezaevi Yerleşkesi salonunda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile tarafların avukatları katıldı.

Sanık eski kursiyer Teğmen Fatih Çelik, iddianamedeki suçlamaları kabul etmediğini belirttiği savunmasında, Üsteğmen Uğur Kuzucu'nun gece eğitimi yapılacağına dair saat 15.00 civarında Whatsapp grubundan emir verdiğini, bu emir üzerine saat 20.45'te eğitim kıyafetli, hücum yelekli ve silahlı olarak toplandıklarını söyledi.

Çelik, içtima alanında eski Tabur Komutanı Binbaşı Tarık Görener'in, birliklere saldırı ihbarı olduğunu belirterek, komutanların emir komutasında görev yerlerine dağıtılacaklarını ifade ettiğini anlattı.

"Hızlı gelişen olaylar zinciri, kriz ortamı, sorgulama yapmamızı engellemiştir." görüşünü savunan Çelik, Üsteğmen Ramazan Akkuş'un oluşturduğu bir grupta, Üsteğmen Özkan Darendeli komutasında 2 nolu nizamiyeye gönderildiklerini belirtti.

Çelik, Darendeli'nin nizamiyeye geldiklerinde personele okul komutanının emriyle buradaki görevi kendilerinin yürüteceğini söylediğini, üzerlerindeki teçhizatı bırakarak gitmelerini istediğini belirterek, kendisinin de kapıda bariyerin açılıp kapanması için görevlendirildiğini anlattı.

Olayları anlamlandırmaya çalışırken sivil araç giriş çıkışları olduğunu ifade eden Çelik, gece saat 01.00'den sonra ortamın sakinleştiğini söyledi.

Çelik, bir minibüsle kışladan çıkış yapmaya çalışan ancak sonradan içindekinin Ankara İl Jandarma Komutanı Albay Ferdi Korkmaz olduğunu öğrendiği kişi ve yanındakilere izin verilmediğini ve nizamiyedeki bir odada tutulduklarını, ancak kendisinin Korkmaz ile bu sırada hiç karşılaşmadığını öne sürdü.

Yasak olduğunun söylenmesine rağmen cep telefonundan internete girdiğini ve Türkiye'de terör saldırısı olduğuna yönelik haberler gördüğünü savunan Çelik, şarjının bitmesinden sonra telefonunu bir daha kullanamadığını iddia etti.

Özkan Darendeli'ye internette gördüğü haberleri sorduğunu dile getiren Çelik, Darendeli'nin "Bizim bilgimiz yok. Bize terör saldırısı dediler." şeklinde cevap verdiğini ifade etti.

Çelik, ilerleyen saatlerde gözaltına alınan Derendeli'yi korumaya çalışmadığını da ileri sürdü.

Gece kışladan çıkmaya çalışan 8-10 araçlık konvoya da kendisinin kapıyı açtığını, öndeki araçta Muhammet Burak Zabın ve Mustafa Yılmaz'ı gördüğünü söyleyen Çelik, FETÖ ile irtibatı bulunmadığını, örgütün haberleşme programı ByLock'u da kullanmadığını savundu.

Sanık eski Kursiyer Fazlı Çaydaş da içtimadan sonra Eğitim Komutanlığının arka kapısında Eyüp Basank ile görevlendirildiğini, saat 02.00-02.30 civarında darbe girişimi olduğunu öğrendikten sonra kışladan kendi çabasıyla çıkarak uzaklaştığını iddia etti.

"Darbe girişimini öğrendikten sonra yapabileceğim şey kışlayı terk etmekti ve ben bunu yaptım. Ben elimden geleni yaptım, tarafımı belli ettim." görüşünü savunan Çaydaş, daha sonra kışlaya çağrıldığını ve gözaltına alındığını söyledi.

Çaydaş, kendilerine gece eğitimi verileceğini söyleyen Üsteğmen Uğur Kuzucu ile ilgili komutanlarının kendilerine sahip çıkmamasından dolayı tepki göstererek, "Bizleri kandırıp hain darbe girişiminin içine atmak isteyen herkesten şikayetçiyim." ifadelerini kullandı.

Sanık eski kursiyer Teğmenler Fikret Ahmet Aydın ile Gökhan Gümüş'ün de savunma yaptığı duruşmada, sanıklar suçlamaları kabul etmedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :