İTO ekim ayı meclis toplantısı

İTO ekim ayı meclis toplantısı

İTO Başkanı İbrahim Çağlar:

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Rusya ile Türkiye arasında yaşananların sadece askeri bir hareketlilik olmadığını belirterek, "Yeni bir dünya düzenine geçişin inşaat çalışmaları yaşanıyor. Bizler bu küresel inşaat işinin neresinde olacağız? Biz küresel yeniden yapılanmanın mimarları olmak durumundayız" dedi.

Çağlar, İTO'nun ekim ayı meclis toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İçinde bulunduğumuz zaman diliminde dünyada dengelerin yeniden inşa edildiğini belirten Çağlar, "Ticaretin dengeleri yeniden tesis ediliyor. Aslında son bir haftadır gördüklerimiz, yaşadıklarımız da söz konusu durumun yansıması. Suriye'deki denklemlerin içinde Rusya'nın da askeri bir unsur olarak yer alması bunun ispatıdır" ifadelerini kullandı.

Rusya ile Türkiye arasında yaşananların sadece askeri bir hareketlilik olmadığını ifade eden Çağlar, "Yeni bir dünya düzenine geçişin inşaat çalışmaları. Bizler bu küresel inşaat işinin neresinde olacağız? Türkiye'nin politikası da bu soruya güçlü bir cevap vermek üzere çaba sarf etmektedir. Biz küresel yeniden yapılanmanın mimarları olmak durumundayız" diye konuştu.

 

- "AB'nin maskesi düşüverdi"

 

Küresel bir otomobil markasının emisyon ölçümü skandalını dikkatle izlemek gerektiğini anlatan Çağlar, bunun küresel ölçekli bir hamle olabileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Olayın görünen yüzünde araçların olması gerekenin 40 kat üzerinde gaz salınımı gerçekleştirdiği iddiası var. Görünmeyen yüzünde ilginç şeyler var. Kyoto protokolünden, dizel araç piyasasına ve ortak pazar anlaşmalarına kadar pek çok ilişki iç içe geçmiş durumda. Anlaşılan yıllarca oynanan bu oyunda birileri düğmeye bastı ve çevre protokolleri bahaneleriyle ülkemizin önüne engeller sıralayan AB'nin maskesi düşüverdi. Bu durum AB için büyük bir gözdağı ve yeni bir değişimin habercisi." 

 

- "Türkiye'ye gelen yabancı yatırım miktarı 3,4 milyar dolara ulaştı"

 

Türkiye'de yeniden siyasi istikrarın sağlanması ve bölgedeki karışıklığın dinmesinin Türkiye'ye müthiş bir manivela etkisi sağlayacağını söyleyen Çağlar, "Bu durum dışarıdan da böyle gözlemleniyor olmalı ki, temmuz ayında Türkiye'ye gelen yabancı yatırım miktarı 3,4 milyar dolara ulaştı. Bu rakam son 101 ayın en yükseği. Yine bugün açıklanan Sanayi Üretim Endeksi'nde de son bir yılın en yüksek rakamına ulaşıldığını gördük. Türkiye ekonomisine ve geleceğine duyulan güveni bu göstergelerden rahatlıkla teyit ediyoruz" değerlendirmesini yaptı.

 

- "İstihdam maliyetlerinde ve vergide indirim sağlanabilir"

 

Kurdaki ve dünya ekonomisindeki belirsizliğe karşı iyi niyetli bir öneride bulunduklarını anımsatan Çağlar, şunları kaydetti:

"Oluşan yeni kur düzeyine adapte olabilmemiz için reel sektöre yönelik bir destek mekanizması geliştirilsin. Hesabını 2,70 TL'lerdeki kur düzeyinden yapan kısa vadeli döviz borcu olan iş dünyasına bir can suyu sağlansın. Bu destek farklı mekanizmalarla sağlanabilir. Merkez Bankası karını bu destek için bir fon kaynağı olarak örnek gösterdik ama bu destek için farklı kaynaklar da bulunabilir. Mesela bankacılık sistemi üzerinden alınan KKDF ve BSMV gibi vergi ve fonlar da bir yıllığına kullanılabilir."

Çağlar devamla şunları söyledi:

"Başka bir yol enerjide, istihdam maliyetlerinde, vergide indirim sağlanabilir. Ya da kısa vadeli döviz borcu olan firmanın borçlarını devlet  yeniden yapılandırabilir. Yani bu destek borç olarak verilir. Yöntem çok.  Burada mekanizmayı Hazine ve ilgili bakanlıklar tasarlayacaktır. Önemli olan bu desteğin bir şekilde hayata geçirilmesi.

İkinci önerimiz de mikro işletmeler için. Bugün 500 bin mikro işletmemiz var. Onlar için de şunu istiyoruz. Madem esnaflara Hazine kaynağıyla Halk Bankası üzerinden yüzde 50 faiz desteği sağlanıyor. Gelin bunu tüm şahıs firmalarına sağlayalım. Şahıs firmalarımıza da şuanda esnaflara verildiği gibi 120 bin liraya kadar yüzde 4-5 oranlarından kredi verelim." 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı