İtalya’dan göçmenlere yönelik bilgilendirme kampanyası

İtalya’dan göçmenlere yönelik bilgilendirme kampanyası

İtalya, umuda yolculuğun riskleri konusunda göçmenleri bilinçlendirmek için kampanya başlattı

ROMA (AA) – İtalya, ülkelerini bırakıp giden göçmenlere, çıktıkları "umuda yolculuğun" tehlikeleri hakkında yapacağı bilinçlendirme kampanyasını kamuoyuna tanıttı.

İtalya İçişleri Bakanlığı ve Uluslararası Göç Örgütü’nün ortak çalışmasıyla hazırlanan ve düzensiz göç konusunda farkındalık yaratmayı hedefleyen "Göçmenleri bilinçlendir" isimli sosyal sorumluluk projesi, Yabancı Basın Birliği'nde tanıtıldı.

Her yıl onbinlerce sığınmacının Akdeniz'i geçerek Avrupa'da ulaşmaya çalıştığı ilk ülke olan İtalya, ülkelerini terk ederek çölleri ve ardından sadece bu yıl 3 bin kişinin yaşamını yitirdiği Akdeniz'i geçmeye çalışan göçmenleri, çıktıkları yolun içerdiği riskler ve tehlikeler konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor.

Özellikle doğu ve batı Afrika ülkelerindeki insanların, kültürel arabulucular, göçmen topluluklarının temsilcileri ve sosyal medya vasıtasıyla bilinçlendirilmesinin söz konusu olduğu proje ve ilgili internet sitesinin tanıtımında konuşan İçişleri Bakanı Angelino Alfano, "Biz sembolik olarak denize içinde mesaj olan bir şişe atıyoruz. Bir zamanlar birileri mesajı alır umuduyla böyle denize şişe bırakılırmış.” dedi.

Bakan Alfano, göçmenlerin ya savaşlardan ve zulümlerden kaçanlar ya da iyi bir yaşam için kaçanlar olarak genelde ikiye ayrıldıklarını belirterek, "Sonuçta, onlar hayatlarını kurtarmak için yola çıkıyorlar ancak karşılarında seyahatten önce sadece paralarını isteyen adi insan kaçakçılarını buluyorlar. Yol boyunca da tacize ve şiddete maruz kalıyorlar." diye konuştu.

Yasadışı şekilde giriş yapanların ülkelerine geri gönderilmesi sürecinin işlememesi ve göçmenlerin AB üyesi ülkeler arasında dağıtımının yapılmaması halinde AB’nin çökeceğini savunan Alfano, AB’ye bu konuları fazlaca ağırdan aldığı eleştirisini getirdi.

İtalya’nın, 2015 yılında kendisinden hukuki bazda korunma talep eden göçmenlerden yüzde 60’ının talebini ilgili komisyonların incelemesi sonucunda reddettiğini, yüzde 40’ına ise hukuki koruma tanındığı bilgisini paylaştı.

- İtalya’daki güvenlik önlemleri

Öte yandan, Avrupa’da yaşanan son terör olayları ardından ülkesinde alınan önlemlere de değinen Bakan Alfano, “Elimizde, hassas yerlere ilişkin sabit bir listemiz yok. Ben bakanlığa geldiğim günden bu yana valilere bulunduğu yerlerdeki hassas noktaları sürekli olarak değerlendirmelerini istedim. Çünkü bir yer sürekli olarak risk arz etmez. Biz, hassas hedefleri güncellemekteyiz." diye konuştu.

Bakan Alfano, radikalci terörle bağlantıları olanlara yönelik baskılarının sürdüğünü dile getirerek, "Son birkaç saatte daha iki kişiyi daha sınır dışı ettik. Ayrıntılarını Senato’da açıklayacağım." dedi.

İtalya, dün de Reggio Emilia kentinde bir süredir teknik takip altında olan Faslı 51 yaşındaki imamı, güvenlik gerekçesiyle sınır dışı ettiğini duyurmuştu.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler