İstinaf, ölümlü trafik kazasında verilen para cezasını hapse çevirdi

İstinaf, ölümlü trafik kazasında verilen para cezasını hapse çevirdi

Ankara İstinaf Mahkemesi 12. Ceza Dairesi, kırmızı ışık ihlali nedeniyle meydana gelen trafik kazasında 2 kişinin ölümüne neden olmak suçundan ilk derece mahkemesinin sanığa verdiği 24 bin lira adli para cezası hükmünü kaldırdı- Daire, sanığın suçu "bilin

ANKARA (AA) - FATİH ÇAKMAK/CEMİL MURAT BUDAK - Ankara Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 12. Ceza Dairesi, kırmızı ışık ihlali nedeniyle meydana gelen trafik kazasında 2 kişinin ölümüne neden olmak suçundan ilk derece mahkemesinin sanığa verdiği 24 bin lira adli para cezası hükmünü kaldırarak, suçun "bilinçli taksirle" işlendiği gerekçesiyle 6 yıl 8 ay hapis cezasına hükmetti.

Ankara Batı 3. Ağır Ceza Mahkemesinin kırmızı ışık ihlali nedeniyle meydana gelen trafik kazasında 2 kişinin ölümüne neden olmak suçundan sanık Emre C. (28) hakkında verdiği kararı, sanık avukatı müvekkilinin olayda "asli kusurlu" olmadığı için cezanın düşürülmesi gerekçesiyle Cumhuriyet Savcısı ise "bilinçli taksir" kapsamında cezanın artırılması talebiyle İstinaf Mahkemesine taşıdı.

Ankara İstinaf Mahkemesi 12. Ceza Dairesinde görülen duruşmaya, sanık Emre C. ile tarafların avukatları ve müştekiler katıldı.

Duruşmada, sanık Emre C. olay günü Etimesgut Bulvarı ile Zirve Caddesi'nin kesiştiği kavşağa geldiğinde kırmızı ışıkta beklediğini ve yeşil ışıkta hareket ettiğini, sol taraftan gelen otomobilin kullandığı tıra çarptığını söyledi. Olayda hiçbir kusurunun olmadığını ileri süren sanık Emre C, verilen cezanın kaldırılmasını talep etti.

Duruşmada söz alan maktul İsmet Kılıçer'in babası Yılmaz Kılıçer, olay nedeniyle evladını kaybettiğini, sanığa verilen cezanın yeterli olmadığı gerekçesiyle artırılmasını talep etti. Diğer maktul Hasan Aydemir'in anne ve babası da mahkemede söz alarak, verilen cezanın suç ile orantılı olmadığını ve artırılmasını istedi.

Tanık İbrahim T. ise olay günü dayısının oğlu sanık ve kendisinin farklı kamyonlarla mıcır taşıdıklarını belirterek, "Benim aracım ile Emre'nin aracı arasında otomobil vardı. Işıklı kavşağa geldiğimizde Emre'nin aracı durdu, bir müddet sonra hareket etti, kavşağa girdiği sırada fren sesi geldi. Bir otomobilin ona çarptığını gördüm. Emre'ye yeşil ışık yanıp yanmadığını tam olarak görmedim." dedi.

- "Sanığın kırmızı ışık ihlali yapmak suretiyle..."

Mahkeme başkanı tarafından, otopsi ve trafik kaza tespit raporu, çarpışma anına ilişkin güvenlik görüntüleri ve fotoğrafları ile trafik sinyalizasyon sistemi raporları okundu. Raporlara göre, sanığın kırmızı ışık ihlali yapmak suretiyle kavşağa girerek kazaya neden olduğu anlaşıldığından asli kusurlu, maktul Kılıçer'in de hız sınırının 50 kilometre olduğu mahalde hız sınırını aşmak suretiyle tali kusurlu olduğu belirtildi.

Cumhuriyet Savcısı ise mütalaasında, sanığın kullandığı tır ile Etimesgut Bulvarı, Zirve Caddesi dönel kavşağına giriş yaptığı sırada, sol tarafından gelen Kılıçer'in kullandığı otomobilin egzoz ve yakıt deposu kısmından tıra çarptığı, bunun sonucunda İsmet Kılıçer ve yanındaki yolcu Hasan Aydemir'in vefat ettiğini hatırlattı.

Mütalaada, "Trafik Kaza Tespit Tutanağı, olay yeri görgü tespit ve CD izleme tutanağına göre kavşağa giren her iki sürücünün de 'kırmızı ışık ihlali' yaptıkları belirtilmiştir. Bilirkişi trafik polisi tarafından CD çözümünde olay yeri ve çarpışma anının fotoğraflandırıldığı, kavşaktaki trafik sinyalizasyon sistemi incelemesi sonucu sanığın kırmızı ışık ihlali yaparak kavşağa girmesi nedeniyle asli kusurlu, maktul İsmet Kılıçer'in ise kendisine yanan yeşil ışıkta kavşağa girmesine rağmen hızını azaltmaması ve kontrolsüzce hareket etmesi dolayısıyla tali kusurlu olduğu tespit edilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Savcı, sanığın kırmızı ışık ihlali yaptığına dair delil bulunmadığı ve tali kusurlu kabul edilmesi gerektiği yönündeki ilk derece mahkemesi kararının isabetli bulunmadığını, sanığın asli kusurlu olarak 2 kişinin ölümüne sebebiyetten "bilinçli taksir" hükmünce cezalandırılmasını talep etti.

- Karar

Ankara İstinaf Mahkemesi 12. Ceza Dairesi, Ankara Batı 3. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği 24 bin 300 lira adli para cezası ve sanığın ehliyetinin 1 yıl geri alınması hükmünü kaldırdı.

Daire, sanığa kırmızı ışık ihlali yapmak suretiyle bilinçli taksirle 2 kişinin ölümüne neden olmak suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezası, ayrıca sanığın ehliyetinin de 2 yıl süreyle geri alınmasına hükmetti. Temyiz yolunun açık olduğu belirtildi.

- Olayın geçmişi

Etimesgut Bulvarı Zirve Sokak Kavşağı'nda 10 Ağustos 2015'te saat 12.00 sıralarında İsmet Kılıçer'in kullandığı otomobil ile Emre C'nin kullandığı tır çarpışmış, kazada otomobil sürücüsü İsmet Kılıçer ile yanındaki yolcu Hasan Aydemir hayatını kaybetmişti.

Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, tır sürücüsü Emre C. hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan ceza talep edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler