İstiklal Marşı'nın kabulünün 97. yılı

İstiklal Marşı'nın kabulünün 97. yılı

Kars, Ağrı, Tunceli ve Erzurum'da anma programları düzenlendi- Tunceli'deki programda, İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını ezbere bilen ve güzel okuma yarışmasının birincisi Şentürk, başarısını Zeytin Dalı Harekatı'nda görevli asker babasına armağan etti

ERZURUM (AA) - İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü'nün 97. yılı dolayısıyla, Kars, Ağrı, Tunceli ve Erzurum'da törenler düzenlendi.

Kars'ta Kültür ve Turizm Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen etkinlik, saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Hasan Harakani Anadolu Lisesi ile Haydar Aliyev Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin, Mehmet Akif Ersoy'un biyografisi ve edebi yönü hakkında bilgi verdiği programda, düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrenciler, İstiklal Marşı ve şiirler okudu.

Programda, Yalınkaya İlkokulu öğrencisi Yağmur Poskurlu'nun okudu İstiklal Marşı sırasında Sarıkamış Harekatı tiyatro gösterisi sunuldu. Duygu dolu anların yaşandığı salonda bazı katılımcılar gözyaşlarına hakim olmadı.

Kars Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşan mehteran takımının gösterisiyle süren programda öğrenciler, seslendirdikleri marşları Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) Suriye'nin Afrin bölgesinde terör örgütlerine yönelik yürütülen Zeytin Dalı Harekatı'na katılan askerlere armağan etti.

Program, Kars Valisi Rahmi Doğan, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Turan İnan ve Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta'nın dereceye giren öğrencilere ödül vermesiyle sona erdi.

- Birinciliğini asker babasına armağan etti

Tunceli'deki tören Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleşti.

Şiirlerin okunduğu ve İstiklal Marşı oratoryosu ile müzik dinletisi sunulan programda İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını ezbere bilen ve güzel okuma yarışmasında birinci olan Elif Güntaş İlkokulu 2. sınıf öğrencisi Nurten Şentürk, başarısını Zeytin Dalı Harekatı'nda görevli asker babasına armağan etti.

Etkinlikler kapsamında okullarda düzenlenen yarışmalarda dereceye girin öğrenciler, Vali ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel tarafından Cumhuriyet altınıyla ödüllendirildi.

Programa, Vali Yardımcısı Selçuk Yosunkaya, Jandarma Bölge Komutan Vekili Tuğgeneral Vedat Çolak, 4. Komando Tugay Komutanı Vekili Albay Feridun Bircan, İl Jandarma Komutanı Albay Tekin Aktemur, kamu kurum amirleri, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler, öğretmenler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Ağrı'da Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen etkinlikte, Nurettin Dolgun Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, oratoryum ve İstiklal Savaşı gazilerini yansıtan oyunlarını sundu.

İlkokul öğrencisi Berin Neva Özmuş'un İstiklal Marşı'nı okumasıyla devam eden program müzik dinletisinin ardından resim, şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle son buldu.

Programa, Vali Süleyman Elban, 4. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Turan, kurum müdürleri, öğretmen, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

Ağrı'nın Patnos, Eleşkirt ve Doğubayazıt ilçelerinde de İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü törenlerle kutlandı.

Erzurum'un Oltu ilçesindeki program ise Kaymakamlığı Konferans Salonu'nda gerçekleşti.

Oltu Kaymakamı Şenol Turan, Garnizon Komutanı Piyade Yarbay Erdal Şahin, Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Murat Manas Demir, İlçe Milli Eğitimi Müdürü Ömer Zengin, okul ve kurum müdürlerinin yanı sıra öğretmen ve öğrencilerin katıldığı program, saygı duruşunda bulunulması ile İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Oltu Fen Lisesi tarih öğretmeni Yasemin Kotan, yaptığı konuşmada, İstiklal Marşı'nın hem taşıdığı anlam, hem de ebedi olarak milli marşlar arasında müstesna bir yere sahip olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Çünkü çetin şartlar altında yazılan, ölüm kalım mücadelesi veren bir milletin fikir ve hissiyatını mükemmel bir şekilde ifade etmektedir. Mehmet Akif, tarihimizin o karanlık günlerinde milli mücadelenin başarılı olabilmesi için Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde çalışmalar yapmış kalemi ve yüreği ile ümitsizliğe kapılan insanımıza istiklal aşkını ve kazanma ümidini aşılamıştır."

Konuşmaların ardından, Mehmet Akif’in hayatını konu alan sinevizyon gösterisi ile süren program şiirlerin okunması oratoryo gösterisi ile tamamlandı.

- "Milletimizin vakur duruşu, İstiklal Marşı'nın dizeleriyle ölümsüzleşmiştir"

AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı da yayınladığı mesajında, ülkesinin bekası için cephede canını siper eden askerlerin yiğitlik ve kahramanlığının, Anadolu halkının azmi, kararlılığı ve vatan millet aşkının vücut bulmuş hali olduğu belirtti.

Ilıcalı, şunları kaydetti:

"Milletimizin tarih sayfalarındaki vakur duruşu, köklü tarihinin sarsılmaz bütünlüğü en zor ve zulüm dolu yıllarda dahi değişmeyen birlik beraberlik ruhu, yıllar geçse de değişmeyecek, aynı ölçüde her tarihte duygulara tercüman olacak minvalde İstiklal Marşı'mızın dizeleriyle ölümsüzleşmiştir. Tarihimiz boyunca özgürlük ve bağımsızlık aşkıyla, vatan toprağının bir karışından taviz vermeyen aziz milletimiz, ecdadının bu inanç ve mücadelesini, yazdığı dizelerle ölümsüzleştiren Mehmet Akif Ersoy'un bu ülkeye kattığı değerlere daima sahip çıkacak ve muhafaza edecektir. İstiklal Marşı'mızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabulünün 97. yılında, bu eserin kendine mal edilmesini dahi istemeyen, Mehmet Akif Ersoy başta olmak üzere bağımsızlık mücadelemizin bütün kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyorum."

İstiklal Marşı'nın kabulünün 97. yılı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :