İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü

İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü

TBMM Başkanı Kahraman:- "İstiklal Marşı, kaleme alındığı dönemin milli ruh halini yansıtan en önemli bağımsızlık belgemizdir. Her mısrası, insanımızı cesaretlendirmeyi gaye edinirken, aynı zamanda milletimize de hedefler göstermiştir"

ANKARA (AA) - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "İstiklal Marşı, kaleme alındığı dönemin milli ruh halini yansıtan en önemli bağımsızlık belgemizdir. Her mısrası, insanımızı cesaretlendirmeyi gaye edinirken, aynı zamanda milletimize de hedefler göstermiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Kahraman, İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, hürriyetin ve bağımsızlığın en somut ifadesi olan İstiklal Marşı'nın TBMM'de kabul edilişinin 96. yılı olduğunu anımsattı.

Mesajında, "İstiklal Marşı, kaleme alındığı dönemin milli ruh halini yansıtan en önemli bağımsızlık belgemizdir. Her mısrası, insanımızı cesaretlendirmeyi gaye edinirken aynı zamanda milletimize de hedefler göstermiştir" ifadesini kullanan Kahraman, şunları kaydetti:

"Yurdumuzun emperyalist güçler tarafından yağmalanmak ve milletimizin tarih sahnesinden silinmek istenmesi karşısında, bin yıllık inanç köklerimize rücu ederek milli bir çağrıda bulunan Akif, 'Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli/ Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli' diyerek milletimizin asli kimliğini koruma kararlılığını en veciz bir şekilde ifade etmiş ve milli marşımızı kahraman ordumuza ithaf etmiştir.

Merhum Akif, 'Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın' duasıyla necip milletimize armağan ettiği dizelerinde, medeniyet ve uygarlık gibi kavramlarla asıl gayesini perdelemeye çalışan sözde medeni devletlerin kuşatmasıyla karşı karşıya kalması durumunda dünyanın bütün mazlum milletlerinin uğrayacağı yıkıma işaret etmiştir. Bu hassasiyetin bir belirtisi olarak Anadolu'yu 'en son ocak' şeklinde vasıflandırmış, milletimizin bağımsızlık ve hürriyetine düşkünlüğünü en edebi bir şekilde dile getirmiştir."

Kahraman, İstiklal Marşı'nın sadece bir şiir olmanın çok ötesinde bir anlam ihtiva ettiğini, geleceğe dair endişe, korku, yılgınlık ve kaygıları milli benlikten silip atan, cesaret ve metanet aşılayan, ümitleri artıran bir coşku kaynağı, bir moral kaynağı olma vasfını taşıdığını vurguladı.

İstiklal Marşı'nın bu özelliği nedeniyle her zaman bıkmadan, usanmadan gururla okunan bir marş olduğuna işaret eden Kahraman, "Bizlere böylesine güzel bir marşı miras bırakan ilk Meclisimizin tüm üyelerine merhum Mehmet Akif'i ve bütün şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, 'Allah bu millete bir daha İstiklal Marşını yazdırmasın' duasını yineliyorum." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :