İsrail'in yasa dışı yerleşim birimi kanununa tepkiler

İsrail'in yasa dışı yerleşim birimi kanununa tepkiler

Mısır Dışişleri Bakanlığı:"(Kararın onaylanması) gayrimeşru bir durumu benimsetmeye çalışmak ayrıca uluslararası normları ve BMGK'nın bu konudaki kararlarını ihlal etmektir"

KAHİRE (AA) - Mısır, İsrail meclisinin (Knesset) Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştıracak yasa tasarısını onaylamasının "gayri meşru bir durumu benimsetmeye çalışmak" anlamına geldiğini belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, yeni kanunun, iki devletli çözüm fırsatını yok eden bir etken ve Filistin halkının toprakları üzerinde başkenti Doğu Kudüs olan devlet kurma hakkına tecavüz olduğu kaydedildi.

Kararın onaylanmasının "Gayrimeşru bir durumu benimsetmeye çalışmak ayrıca uluslararası normları ve BMGK'nın bu konudaki kararlarını ihlal etmek" anlamına geldiği vurgulanan açıklamada, "Bu gibi taraflı kararlar almak, barışın tesisi ve İsrail ile Filistin arasında müzakerelere yeniden başlanması için sarf edilen çabaları sekteye uğratıyor." ifadelerine yer verildi.

Knesset'te yapılan ikinci ve üçüncü oylamada, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştıracak yasa tasarısı onaylanmıştı. Söz konusu tasarı, Batı Şeria'da geçen yıllar içerisinde inşa edilen Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştırmayı öngörüyor.

Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bini aşkın Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre bu bölgelerdeki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasadışı kabul ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler