İsrail'in Türklere yönelik uygulamaları

İsrail'in Türklere yönelik uygulamaları

İHAK Genel Sekreteri Olaş:- "Buradaki rahatsızlığın temel nedeni Türkiye'nin Filistin meselesindeki pozisyonudur. Türkiye'de Filistin meselesine olan duyarlılık İsrail'de bir öfkeye neden oluyor"- "Telefonu başka bir yere götürerek kopyalama yapıyorlar. Ş

İSTANBUL (AA) - SEFA MUTLU - İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (İHAK) Genel Sekreteri Ahmet Zeki Olaş, İsrail'deki havalimanlarında Türk vatandaşlarına yönelik hak ihlallerine dair, "Buradaki rahatsızlığın temel nedeni Türkiye'nin Filistin meselesindeki pozisyonudur. Türkiye'de Filistin meselesine olan duyarlılık İsrail'de bir öfkeye neden oluyor." dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayana Olaş, Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'nda uzun süre tutularak deport edilmesini, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik uygulamaları ve hak ihlallerini anlattı.

Türkiye-İsrail arasında günde 12 uçuşun gerçekleştiğini anımsatan Olaş, "Türkler özellikle son dönemde Cumhurbaşkanımızın da Kudüs çağrısıyla yoğun şekilde ziyaretlere gidiyor. Türkler'in oraya gittiği kadar İsrail vatandaşları da Türkiye'ye geliyor. İsrailliler aslında dünyaya buradan çıkıyor. Bu ziyaretler kapsamında oraya giden gruplardan bir veya 2 kişiye bu tür sorunlar çıkarıldığını duyuyoruz." diye konuştu.

Olaş, detaylı aramalar ve kişisel bilgilerin sorulmasının sıkça rastlanan bir durum olduğunu dile getirerek, bu yolcuların pasaportlarının alınarak araştırmaya tabi tutulduğunu söyledi.

Bazı yolcuların uluslararası alandan deport edildiğini aktaran Olaş, bazılarının da tutuklandığını kaydetti.

- "İncitici sorular soruluyor"

Olaş, yaşananların sadece bunlarla sınırlı olmadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Yıpratıcı sorular yöneltiliyor. İnsanları incitici sorular soruluyor. Cemil Tekeli'nin olayından da anlaşıldığı gibi terör eylemi yapma hazırlığında olduğu yönünde bir suçlama yöneltiliyor. Bu ağır bir itham. Sorgularda psikolojik olarak baskı kuruluyor. Darp, işkence, aç bırakma gibi uygulamalar olmuyor. İsrail vatandaşlarının İstanbul kapılarında hiç karşılaşmadığı tutumlar, sistematik olarak Türk vatandaşlarına uygulanıyor."

İsrail'in güvenliğine hiçbir tehdidi olmayanların bu tür uygulamalara tabi tutulmasının amacının başka olduğuna dikkati çeken Olaş, "Buradaki rahatsızlığın temel nedeni Türkiye'nin Filistin meselesindeki pozisyonudur. Türkiye'de Filistin meselesine olan duyarlılık İsrail'de bir öfkeye neden oluyor." dedi.

Olaş, sorgusunda İsrail güvenlik güçlerinin daha çok istihbari bilgiler istediğini belirterek, kendisinden isim ve telefon numaralarının talep edildiğini anlattı.

Bu tür bilgilerin istenmesinin çok ağır bir şey olduğunu ifade eden Olaş, isimleri verilen kişilere terör kodu verilmesi gibi bir ihtimalin de olduğunu söyledi.

- "Türk vatandaşlarının telefonları alınıyor"

Olaş, sorgusu istenen bilgilere değinerek, şunları aktardı:

"Mesela Filistinlileri soruyorlar. Türkiye'de yaşayan Filistinlilerden kimlerle irtibatlı olduğunuz soruluyor. Bunların isim ve telefonları isteniyor. Bu bir dayatma. Bu genel olarak her kafilede bir iki kişiye yapılan bir uygulama. İki kez sorguya alındım. İrtibat bilgilerini vermeden oraya gidemeyeceğimi açık açık söylediler. İkinci sorgulamadan sonra deport edilmeyi bekliyorum ama bu sırada başka bir gelişme oldu. Sanırım o anda Türk dışişlerinin girişimleri vardı. Beni 1,5-2 saat sonra tekrar çağırdılar. Bir kez daha sorguya başladılar. Ben bu tür bilgilerin bende olmadığını söyleyince telefonumu istediler. Birçok Türk vatandaşının telefonunu bu şekilde aldıklarını öğrendim. Telefonu başka bir yere götürerek kopyalama yapıyorlar. Şifreleri de istiyorlar çünkü. Ben de telefonumu hiçbir yasal dayanak olmadan veremeyeceğimi söyledim. Telefonun verilmesi demek bütün irtibatların görünür olması anlamına geliyor. Bu sorgulamalar 11-12 saat sürdü. Hiçbir İsrail vatandaşının Türkiye'de bu tür şeylerle karşılaşmadığını aktardım."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler