İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepkiler

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepkiler

Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de protesto gösterileri düzenlendi

ADANA (AA) - Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de cuma namazı sonrası bir araya gelen vatandaşlar, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki gösterdi.

Adana'da çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar ellerinde Filistin bayraklarıyla 5 Ocak Meydanı'nda toplandı.

Grup adına açıklama yapan Türkiye Gençlik Vakfı Adana İl Temsilcisi Ahmet Özen, alınların secdeyle, gönüllerin Rab'la buluştuğu ilk adres olan Mescid-i Aksa ve Kudüs'ün yarım asırdır İsrail'in işgali altında bulunduğunu söyledi.

İsrail'in gözünü Mescid-i Aksa'ya diktiğini dile getiren Özen, "Acımasızca öldürülen çocukların, masum sivillerin kanı İsrail için yeterli olmayıp alınların secdeye varmasına engel olmaktadırlar. Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Kardeşlerimize sahip çıkmak, onlara zulum edenlere karşı durmak görevimizdir. 1948'den beri yapılan işgal hareketi ve saldırılar sadece bir ülkeye değil İslam'a yapılmıştır. Kudüs, Mekke'dir İstanbul'dur." dedi.

Daha sonra Mescid-i Aksa'da İsrail polisi tarafından öldürülen 3 Filistinli için gıyabi cenaze namazı kılındı, dua edildi.

- Mersin

Mersin'de de Ulu Cami önünde bir araya gelen Mersin Gönüllü Kuruluşlar Platformu üyeleri ve vatandaşlar açtıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla İsrail'i protesto etti.

Kentte yaşayan bazı Filistinli ve Suriyelilerin de destek verdiği gösteride grup adına açıklama yapan Mersin İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Mesut Kayacı, İsrail'in zulümlerinin bir yenisine daha tanık olduklarını söyledi.

Türkiye'den tüm İslam ülkelerine çağrıda bulunduklarını belirten Kayacı, "Mescid-i Aksa'nın tasarruf hakkının Müslümanlarda olduğunu gösterin. Mescid-i Aksa'nın derhal ibadete açılmasını, Mescid-i Aksa başta olmak üzere Kudüs'teki tüm kutsal mekanların Filistinlilerin sorumluluğunda olduğunu gösterin ve saygı içinde korunmasını sağlayın." dedi.

Grup açıklamanın ardından bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

- Hatay

Hatay'ın Antakya ve İskenderun ilçelerinde de cuma namazı sonrası bir araya gelen vatandaşlar İsrail'e tepki gösterdi.

Antakya'da Ulu Cami'den çıkan vatandaşlar Künefeciler Meydanı'nda toplandı. Sloganlar atan grup üyeleri, tekbirler getirerek İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini protesto etti.

İHH İnsani Yardım Derneği Antakya Temsilcisi İsmail Okay, burada yaptığı basın açıklamasında, Kudüs’ün özgürlüğü için meydanlarda olduklarını söyledi.

Bir taraftan Gazze'ye yönelik ölümcül abluka ve kuşatmanın devam ettiğini, diğer taraftan Kudüs'te yaşayan Filistinlilere ve Mescid-i Aksa’da ibadetlerini yerine getiren Müslümanlara yönelik saldırı, baskı ve yıldırma politikalarının uygulandığını belirten Okay, Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın uluslararası hukukun ve tüm insanlığın koruması altında olması gerektiğini dile getirdi.

İskenderun ilçesinde de vatandaşlar Kaptan Paşa Camisi'nde Fillistin'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Grup daha sonra 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı'na geçerek burada İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki gösterdi.

Anadolu Gençlik Derneği İskenderun Temsilcisi Muhammed Zahid Demir, grup adına yaptığı açıklamada, Kudüs'ün Filistin ve Arap sorunu değil, insanlık sorunu olduğunu ifade etti.

Herkesi Mescid-i Aksa'ya sahip çıkmaya davet eden Demir, buranın bir an önce ibadete açılması gerektiğini söyledi.

- Osmaniye

Osmaniye'de de cuma namazı sonrasında Envar-ul Hamit Camisinde toplanan sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar, ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla İsrail'e tepki gösterdi.

Memur-Sen Osmaniye Şube Başkanı Mahmut Kahraman, İsrail'in Mescid-i Aksa'yı ortadan kaldırmak gibi kirli bir tezgah kurduğunu belirtti.

Kahraman, Mescid-i Aksa'da son zamanlarda yaşananların İsrail'in yürüttüğü kirli savaşın en önemli halkası olduğuna dikkati çekerek, "Bizim mücadelemiz sadece bizim için değil, insanlık içindir. Mescid-i Aksa'ya saldırılar devam ederse, Kudüs İsrail'in işgalinden kurtulmazsa, korkarız ki emperyalizmin oluşturduğu kaostan dolayı yorulan dünyamız daha büyük felakete düçar olacaktır." dedi.

Konuşmanın ardından grup Filistin halkı için dua etti.

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepkiler

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :