İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular

İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular

Sağlık Bakanı Avvad:- "İşgalcilerin, açlık grevinde bulunanların haklı taleplerini ertelemesi, tutukluların sağlık durumları için risk teşkil ediyor"

RAMALLAH (AA) - Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail hapishanelerinde açlık grevindeki tutukluların sağlık durumu konusunda yetkilileri uyardı.

Sağlık Bakanı Cevad Avvad, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in idari tutukluluk kararını protesto için 48 gündür açlık grevindeki Bilal Kayid'in 32 kilo kaybettiğini, kısmi şekilde bilinç ve görme kaybı yaşadığını, 28 gündür açlık grevinde yaklaşık 20'şer kilo veren Muhammed ve Mahmud el-Belbul kardeşlerin ise bazı cilt hastalıkları ile eklem ağrılarından şikayetçi olduğunu ifade etti.

Açlık grevindeki Kayid ile Belbul kardeşlerin sağlık durumlarını kontrol için bakanlığa bağlı ekiplerin hapishaneye girişlerine izin verilmesini isteyen Avvad, "İşgalcilerin, açlık grevinde bulunanların haklı taleplerini ertelemesi, tutukluların sağlık durumları için risk teşkil ediyor. İsrail, uluslararası tüm belge ve normları ihlal etti. Halihazırda İsrail Barzilai Hastanesi'nde tutuklu bulunan Kayid'i tedavi etme kararıyla tıp mesleğine ilişkin insani değerler ayaklar altına alındı." ifadelerini kullandı.

İsrail mahkemesi, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) mensubu Kayid'in 15 yıl süren mahkumiyetinin sona ermesinin ardından durumunun idari tutukluluğa çevrilmesine karar vermişti. Kayid, söz konusu karara tepki olarak açlık grevine başlamıştı.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonulabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında dahi bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler