İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Afrika ziyareti

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Afrika ziyareti

Netanyahu, Etiyopya Parlementosu'nda konuştu

ADDİS ABABA (AA) - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Afrika ziyaretinin son durağı olarak geldiği Etiyopya'da, Parlemento'da konuştu.

Uganda, Kenya ve Ruanda'yı ziyaret ettikten sonra Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’ya gelen Netanyahu, bir dizi temaslarda bulundu. Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ve Netanyahu, ikili görüşmelerden sonra bir basın toplantısı düzenleyerek soruları cevapladı.

Netanyahu, Kenya’da kendisine yönelik bir suikast girişimi olduğu iddialarını yalanladı ve bu konu ile ilgili herhangi bir bilgisinin bulunmadığını söyledi.

Dört ülkeyi kapsayan Afrika ziyaretinin kendileri açısından başarılı geçtiğini söyleyen Netanyahu, teknoloji ve tarım başta olmak üzere birçok alanda bu ülkelerle anlaşma yaptıklarını belirterek her alanda karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini aktardı.

Desalegn ise İsrail’de yaşayan Etiyopyalı Yahudilere, Etiyopya’da yatırım yapma çağrısında bulundu.

Basın toplantısının ardından Etiyopya Parlamentosu'nda konuşan Netanyahu, iki ülke halkı arasında Kral Süleyman döneminden bu yana tarihsel bir ilişki olduğuna işaret ederek Etiyopyalıların kalplerinde İsrail, İsraillilerin de kalplerinde Etiyopya'nın olduğunu dile getirdi.

Etiyopya'nın kalkınmasına her türlü desteği vereceklerini vurgulayan Netanyahu, terörizme karşı da iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine dikkati çekti. Netanyahu, Etiyopya hükümeti ile askeri konularda iş birliği yapmak istediklerini bildirdi.

Etiyopya, İsrail’e kahve ve susam ihraç ederken, İsrail’den ilaç ve askeri teçhizat ithal ediyor. Etiyopyalı Yahudiler, Netanyahu’nun gezisinden umutlu.

AA'ya konuşan Etiyopya’daki Yahudi Topluluğu Başkanı Teshafun Adela, ziyaretin İsrail’deki Etiyopyalı Yahudiler ile Etiyopya’daki Yahudilerin yeniden birleşmesi açısından bir fırsat olduğunu söyledi.

1980'li yılların ortalarında çok sayıda Etiyopyalı Yahudi'nin İsrail’e göç ettiğini anımsatan Adela, bu ziyaretle her iki ülkedeki Etiyopyalı Yahudi ailelerin tekrar bir araya gelmesini umduklarını ifade etti.

İsrail ile Etiyopya arasındaki ilk ilişkiler 1955’te başlamıştı. Söz konusu ilişkiler, 1953’te çıkan Arap-İsrail savaşı ile bozulmuş ve 1992’de ise Etiyopya’da Males Zenavi yönetiminin iş başına gelmesi ile düzelmişti.

1984’te Etiyopya’da baş gösteren kıtlıktan dolayı Falaşa olarak bilinen binlerce Etiyopyalı Yahudi, İsrail’e göç etmişti. İsrail’in Falaşalara karşı tutumu olumsuz yaşam koşullarından ötürü birçok kez tartışmalara neden olurken, İsrail her defasında kendilerine karşı yapılan suçlamaları reddetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler