İspanya'nın 500 mülteciyi hapishaneye yerleştirmesi

İspanya'nın 500 mülteciyi hapishaneye yerleştirmesi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Benli:- "Göçmenler, savaş ve güvensizlik ortamından kaçarak sadece yaşamlarını güvenli bir şekilde sürdürmek için başka bir ülkeye sığınmakta. Amaçları, gittikleri ülkelerde suç işlemek değil yalnızca k

TBMM (AA) - KADİR KARAKUŞ - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, İspanya'nın 500 mülteciyi hapishaneye yerleştirmesine ilişkin, "Göçmenler, savaş ve güvensizlik ortamından kaçarak sadece yaşamlarını güvenli bir şekilde sürdürmek için başka bir ülkeye sığınmaktadırlar. Amaçları, gittikleri ülkelerde suç işlemek değil yalnızca korunmaktır. Avrupa, insan haklarının sadece Avrupalılar için değil tüm insanlar için geçerli olduğunu ve herkese eşit olarak uygulanması gerektiğini artık unutmamalıdır." dedi.

Benli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İspanya'da 500 göçmenin "barındırılacak yer olmadığı" gerekçesiyle cezaevine yerleştirilmesini eleştirdi.

İspanya İçişleri Bakanlığının, ülkeye yasa dışı yolla giren ve ülkelerine iade süreçleri devam eden göçmenlerin cezaevlerine yerleştirilmesinin yasal şartlara uygun olduğunu bildirmesinin de insan hakları hukukuna aykırı olduğunu ifade eden Benli, "Suçlu olmayan bir kişinin suçlular için oluşturulan hapishaneye konmasının insan haklarına ve uluslararası hukuka aykırılığı açıktır. Savaştan ve ölümden kaçan bir topluluğun yaşam mücadelesinin, Avrupa da bu derece hiçe sayılması Avrupa’nın gerçek yüzünü göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre Türkiye'nin yaklaşık 3.5 milyon mülteciye evsahipliği yaparak, dünyada en fazla mülteci barındıran ülke konumunda olduğuna dikkati çeken Benli, "Türkiye, 27 AB ülkesindeki Estonya, Letonya, Lüksemburg, Malta, Slovenya gibi ülkelerin nüfusundan daha fazla Suriyeli mülteci barındırmaktadır. Türkiye halkının yüce gönüllülüğü ile Suriyeliler savaştan ve kandan korunmaktadır." diye konuştu.

Avrupa ülkelerinin mültecilere karşı sorumluluklarını yerine getirmediği gibi mültecilerin bu ülkelerde kabul edilemez hak ihlalleriyle karşı karşıya kaldığını belirten Benli, şöyle devam etti:

"Türkiye, bin 400 kilometrelik sınırın öte tarafındaki insanların ölmelerine göz yumamaz ama aynı sorumluluk Avrupa içinde geçerlidir. İspanya’nın göçmenlerden hapishanede bir yaşam kurmalarını istenmesi insanlık dışı bir uygulamadır. Göçmenlerin hapishanelere yerleştirilmesi, suç işlemeden hapis yatmaları, sağlık koşullarının sınırlı olduğu, yüzlerce kişinin birlikte barınmak zorunda kaldığı, dışarıdaki hayatla bağı bulunmayan ve kötü hijyen şartları altında yaşamaya zorlanmaları demektir. Cezaevleri, suçlanmamış veya suç işlediği kanıtlanmamış kişilerin yaşaması için uygun değildir."

Avrupa Konseyinin "Avrupa Cezaevi Kuralları"na göre göç nedeniyle gözaltında tutulan kişilerin prensip olarak cezaevinde bulundurulmalarının doğru olmadığını vurgulayan AK Parti'li Benli, İşkencenin Önlenmesi Avrupa Komitesinin (CPT) çalışmaları ve açıklamalarında da yasa dışı göçmenlerin cezaevi ortamında tutulmalarının kusurlu olduğunun kaydedildiğini anlattı.

İspanya'da sınır dışı edilmeyi bekleyen yasa dışı göçmenlerin cezaevlerine yerleştirilmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarıyla çeliştiğini ifade eden Benli, uluslararası belgelerin taraf ülkelerce bağlayıcı bir hüküm olduğunu hatırlattı.

Benli, göçmenler arasında çocukların bulunduğuna dikkati çekerek, cezaevi koşullarında ve yüzlerce kişinin bir arada yaşamak zorunda kaldığı yerlerde, uluslararası kabul görmüş "çocuğun yararı" ilkesinin uygulanamayacağını, çocukların bulaşıcı hastalıklardan korunamayacağını söyledi.

Fatma Benli, "Unutulmamalıdır ki göçmenler, savaş ve güvensizlik ortamından kaçarak sadece yaşamlarını güvenli bir şekilde sürdürmek için başka bir ülkeye sığınmaktadırlar. Amaçları, gittikleri ülkelerde suç işlemek değil yalnızca korunmaktır. Avrupa, insan haklarının sadece Avrupalılar için değil tüm insanlar için geçerli olduğunu ve herkese eşit olarak uygulanması gerektiğini artık unutmamalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler