İspanya'da genel seçimlere doğru

İspanya'da genel seçimlere doğru

İspanya'da 20 Aralık'taki genel seçimlerde başbakanlık için yarışan 4 büyük partiden 3'ünün lideri ilk kez canlı yayında tartıştı

İspanya'da 20 Aralık'ta yapılacak genel seçimler öncesinde ülkedeki 4 büyük siyasi partiden 3'ünün başbakan adayı canlı yayında görüşlerini dile getirdi.

Sol görüşlü "El Pais" gazetesi tarafından organize eden ve ülke tarihinde ilk defa sadece internet ortamından canlı olarak izlenebilen seçim öncesi tartışmaya ana muhalefetteki "Sosyalist İşçi Partisi" (PSOE) lideri Pedro Sanchez ile İspanya'da ilk defa genel seçimlere katılacak partilerden, anketlerde oy artışı fazla parti olarak dikkati çeken "Ciudadanos"un (Vatandaşlar) lideri Albert Rivera ve ekonomik krizin ardından ortaya çıkan "Podemos"un lideri Pablo Iglesias katıldı.

İktidardaki Halk Partisi'nin (PP) lideri ve Başbakan Mariano Rajoy ise "Bu tip 30'dan fazla davet aldım. Her tartışma davetine katılacak değilim" diyerek, diğer siyasi liderlerle aynı anda tartışmaya girmekten kaçındı.

El Pais'teki tartışmanın olduğu saatlerde Telecinco televizyonunun ana haber bülteninin konuğu olan Rajoy, genel seçimlerde kendisine tek rakip olarak Sanchez'i gördüğünü ve sadece 14 Aralık'ta PSOE lideriyle televizyonda canlı siyasi tartışma yapacağını açıkladı.

Yaklaşık 2 saat süren 3 siyasi liderin katıldığı tartışma programı, 13 Kasım'da Paris'te meydana gelen terör saldırısının ardından DAEŞ'e karşı kurulmak istenen uluslararası koalisyona İspanya'nın katılıp katılmayacağı sorularıyla başladı.

Sanchez ve Rivera, İspanya'nın NATO üyesi olduğunu, üzerine düşen görevleri yerine getireceklerini ve siyasi partiler arasında uzlaşı sağlanarak meclis onayıyla alınacak bir kararla uluslararası koalisyona katılınabileceğini belirtirken, Podemos lideri Iglesias, "İspanyol askerlerinin hayatı söz konusu olduğundan böyle bir kararın referanduma gidilerek alınması gerektiğini" savundu.

Üç siyasi lider de bu tartışmaya gelmediği için Rajoy'u suçlarken, geçen 4 yılda PP hükümetinin icraatlarını eleştirdi. Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlere, ekonomik krizin etkisiyle 2012 yılında kabul edilen tartışmalı iş reformuna ve yeni eğitim sistemine 3 parti de karşı çıktı, farklı gerekçelerle de olsa hepsi İspanya'nın anayasal reforma ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

İspanya'nın toprak bütünlüğünün korunması hususunda 3 lider de hemfikir olsa da Podemos lideri Iglesias, İskoçya'da olduğu gibi Katalonya'da da kendi geleceğine karar vermek için bir referandum yapılmasına taraftar olduklarını söyledi.  

İspanya'da bu zamana kadar yayınlanan anketlerde mevcut durumda iktidarda olan PP seçimlerin kazananı olarak gösterilse de diğer siyasi partilerle arasındaki farkın çok az olmasından 20 Aralık'tan sonra bir koalisyon hükümeti kurulacağına kesin gözüyle bakılıyor.

PP, PSOE ve Ciudadanos'un tahmini oy oranları birbirlerine çok yakın verilirken, Podemos'un bu 3 partiye nazaran biraz daha geride kaldığı öne sürülüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı