İran Dışişleri Bakanı Zarif, Beyrut'ta

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Beyrut'ta

İran Dışişleri Bakanı Zarif: "İki tarafı da tehlikeye atan tehditler karşısında Lübnan'daki tüm mezhepler ve tüm taraflarla gerekli hazırlığı ve iş birliğini yapmaya hazırız"

BEYRUT (AA) - İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Lübnan ziyaretinin ikinci gününde, bu ülkedeki tüm taraflarla iş birliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Zarif, başkent Beyrut'taki temasları kapsamında "Lübnan-İran Ekonomik Fırsatlar" isimli konferansa katıldı. Burada konuşan Zarif, ülkesinin Lübnan'ı direniş ve demokrasinin sembolü olarak gördüğünü belirtti.

İranlı Bakan, ülkesinin, ekonomik yaptırımların kalkmasının ardından "gıda endüstrisi, nano ve bio teknoloji, ilaç sanayı, kimya, enerji üretimi" gibi konularda Lübnan ile iş birliği yapmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Toplantıya, Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, Ekonomi ve Ticaret Bakanı Alan Hakim, İran ve Lübnanlı iş adamları katıldı.

- Zarif-Nasrallah görüşmesi

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Lübnan temasları kapsamında Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile de bir araya geldi.

Hizbullah'tan ziyarete dair yapılan yazılı açıklamada, Zarif ve Nasrallah'ın İran Büyükelçisi Muhammed Fetihali ve Hizbullah yöneticilerinin katıldığı görüşmede Lübnan ve bölgedeki siyasi meseleleri ele aldığı belirtildi.

Açıklamada, görüşmenin gerçekleştiği yer veya zamana ilişkin ise bilgi verilmedi.

- Zarif - Hariri görüşmesi

İranlı Bakan ayrıca, geçen hafta hükümeti kurmakla görevlendirilen başbakan adayı Saad Hariri ile görüştü.

Hariri'nin, Beyrut'ta bulunan konutundaki görüşmenin ardından basın mensuplarının karşısına geçen Dışişleri Bakanı Zarif, Hariri'yi tebrik etti.

İki ülkenin de aynı tehditlerle karşı karşıya olduğunu söyleyen Zarif, şunları ifade etti:

"Bölgedeki Siyonizm ve aşırıcılık terörü iki ülkeyi de tehdit ediyor. Bizler iki tarafı da tehlikeye atan tehditler karşısında Lübnan'daki tüm mezhepler ve tüm taraflarla gerekli hazırlığı ve iş birliğini yapmaya hazırız."

Zarif, Hariri ile görüşmesinde, "bölgede yaşanan krizlere siyasi çözüm bulunmasında farklı aktörlerin uzlaştırılması gerektiği" konusunda hemfikir olduklarını vurguladı.

- Zarif- Meclis Başkanı Berri görüşmesi

Son olarak Zarif, Şii Emel Hareketi Lideri ve Meclis Başkanı Nebih Berri ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Zarif, Lübnan'da bir an önce hükümetin kurulması temennisinde bulundu ve Meclis Başkanı Berri'ye geçen hafta gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimindeki rolünden dolayı teşekkür etti.

Lübnan'da iki buçuk yıl süren krizin ardından geçen hafta mecliste düzenlenen oturumda General Mişel Avn Lübnan'ın 13. Cumhurbaşkanı seçilmişti. Avn, ülkedeki siyasi partilerin temsilcileri ile görüşmesinin ardından Sünni Müstakbel Hareketi Lideri Saad Hariri'yi hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler