İran-Afganistan ilişkileri

İran-Afganistan ilişkileri

İran-Afganistan ortak işbirliği komisyonu beşinci toplantısı düzenlendi

TAHRAN (AA) - İran-Afganistan ortak işbirliği komisyonunun beşinci toplantısı başkent Tahran'da düzenlendi.

İçişleri bakanlığı binasında düzenlenen toplantı İran İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli ve Afganistan Maliye Bakanı Eklil Ahmed Hakimi'nin katılımıyla gerçekleşti.

Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Fazli, "Ticaret, taşımacılık, enerji, kültür, hukuk ve güvenlik konularında görüşmeler yaptık. İran-Afganistan ilişkileri stratejiktir. Biz, ilişkilerimizi daha da derinleştirmek istiyoruz." dedi.

Taşımacılık konusunda önemli kararlar alındığını dile getiren Hakimi de, İran'dan başlayıp Afganistan, Tacikistan ve Kırgızistan'dan geçerek Çin'e kadar ulaşması planlanan Havaf Demiryolu projesinin 3'üncü ayağı konusunda önemli görüşmeler yapıldığını söyledi.

AA muhabirine konuşan Afganistan Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret Genel Müdürü Rahim Mumend, gümrük, bankacılık ve sigortacılık alanlarında müzakere yapıldığını, iki ülke arasında gümrük ofisleri ve banka şubelerinin artırılması konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.

İran'ın Afganistan'a ihracatının yaklaşık 1 milyar dolar, Afganistan'ın İran'a ihracatının ise sadece 35 milyon dolar civarında olduğunu belirten Mumend, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılmasını hedeflediklerini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler