Irak'taki gelişmeler

Irak'taki gelişmeler

BAĞDAT (AA) - Irak'ta Şii milis güçlerden oluşan Haşdi Şabi'nin ülkede yapılacak yerel ve genel seçimlere katılması için siyasi parti olarak kaydedilmesinin...

BAĞDAT (AA) - Irak'ta Şii milis güçlerden oluşan Haşdi Şabi'nin ülkede yapılacak yerel ve genel seçimlere katılması için siyasi parti olarak kaydedilmesinin mümkün olmadığı bildirildi.

Irak Yüksek Seçim Komiserliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "Haşdi Şabi Kurumu, güvenlik birimlerine bağlı askeri bir kurumdur. Meclisin onayladığı 2015 yılına ait siyasi parti kanununun 36. maddesi, askeri veya yarı askeri kurumların siyasi parti olarak kaydedilmesini yasaklıyor." denildi.

Haşdi Şabi Askeri Sözcüsü Kerim en-Nuri ise AA'ya yaptığı açıklamada, asıl amaçlarının DAEŞ ile sahada mücadele etmek olduğunu savunarak, "Haşdi Şabi'nin Hadi Amiri (Bedir Güçleri lideri) gibi bazı liderleri aslında askeri değil siyasetçidir." dedi.

- Sadr'dan "milis hükümeti" açıklaması

Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'da yaptığı yazılı açıklamada, Haşdi Şabi'nin ülkedeki yerel ve genel seçimlere katılması halinde gelecek hükümetin "milis hükümeti"ne dönüşeceğini belirtti.

Irak'ta yerel seçimlerin Nisan 2017'de yapılması planlanırken, genel seçimlerin de 2018 yılının Nisan ayı içerisinde yapılması öngörülüyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :