Irak'ta hükümet yetkililerinin maaşlarının düşürülmesi

Irak'ta hükümet yetkililerinin maaşlarının düşürülmesi

Irak Başbakanı İbadi:

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, devletin üst düzey yetkililerinin maaşlarının düşürülmesine ilişkin bakanlar kurulu kararının tepkiyle karşılanmasını eleştirdi.

İbadi, başkent Bağdat'ta "Gençlerin birlikte yaşaması" ismiyle düzenlenen konferansta yaptığı konuşmasında, bakanlar kurulunun 21 Temmuz'da hükümet yetkililerinin maaşları arasındaki farkın giderilmesine ilişkin alınan karara değinerek, "Reform çerçevesinde atılan adımlar, devlet yetkilileri tarafından tepkiyle karşılandı. Bakanlar kurulu, hükümet ve cumhurbaşkanlığı yetkilileri, maaşlarının düşürülmesi ve elektrik kesintisi programına kendi konutlarının dahil edilmesine itiraz etti" dedi. 

Planlama ile projelerin takibindeki aksaklığın, milli gelirde büyük kayıplara neden olduğunu ifade eden İbadi, yolsuzluklara karşı düzenlenen "Nereden buldun?" projesinin uygulanması ve finans kaynaklarının araştırılması için şeffaflık komisyonun kurulması gerektiğini dile getirdi. 

- Elektrik kesintileri

Irak Bakanlar Kurulu, 21 Temmuz'da hükümet, parlamento ve cumhurbaşkanlığı yetkililerinin maaşlarının yarıya düşürülmesi yönünde karar almıştı. Söz konusu kararın, hükümet yetkililerinin maaşları arasındaki farkın giderilmesinin yanı sıra kamu hizmetindeki zayıflık, devlet dairelerinde yaygınlaşan rüşvetin engellenmesi çalışmaları kapsamında verildiği ifade ediliyor. 

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının düşmesi ve özellikle askeri harcamalardaki artış nedeniyle büyük bir mali kriz yaşanan Irak'ta uygulama aşamasındaki bazı projelerin durdurulduğu belirtiliyor. Ülkede sık sık yaşanan ve yaz mevsiminin normalin üzerindeki sıcaklarla etkisi artan elektrik kesintileri, halk tarafından protesto ediliyor. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı