Irak'ta hükümet kurma çalışmaları

Irak'ta hükümet kurma çalışmaları

Şii Ulusal İttifakı yetkililerinden Mihne:

BAĞDAT (AA) - Irak'ta Şii Ulusal İttifakı'nın, Haydar el-İbadi hükümetinde yer alacak bakanlıkların ve üst düzey makamların dağılımı için "bir mekanizma oluşturduğu" belirtildi.

Irak parlamentosundaki en büyük siyasi oluşumlardan olan İttifak yetkililerinden Sadık el-Mihne, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İttifak, İbadi hükümeti bakanları, başbakan yardımcıları ve cumhurbaşkanı yardımcıların dağılımı için bir mekanizma oluşturdu" dedi.

Söz konusu dağılımın, her blokun parlamentodaki milletvekili sayısı ve makamların önemine göre yapıldığını ifade eden Mihne, Şii Ulusal İttifakı heyetinin, yeni hükümeti kurma çalışmaları kapsamında dün siyasi bloklarla ilk toplantısını yaptığını kaydetti.

Bir süredir hükümet kurma çalışmaları konusunda anlaşmazlığın yaşandığı Irak'ta Şii Ulusal İttifakı, Kanun Devleti Koalisyonu üyesi meclis başkan yardımcısı Haydar el-İbadi'yi başbakan adayı ilan etmiş, Cumhurbaşkanı Fuat Masum da İbadi'yi hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

Başta İbadi'nin adaylığına karşı çıkan Maliki, daha sonra görevinden çekildiğini duyurarak "Başbakanlık iddiasından vazgeçiyorum. Irak'ın yüksek menfaatleri için bu görevi değerli kardeşim Haydar el-İbadi'ye bırakıyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı