"IPA ile 12 bin kız çocuk ortaöğretime yerleştirildi"

"IPA ile 12 bin kız çocuk ortaöğretime yerleştirildi"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkan Vekili Doğan, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'nın birinci döneminde sona gelindiğini, 511 milyon avro hibe kaynağının tahsis edildiği ikinci dönem programları için is

ANKARA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkan Vekili Burak Çağatay Doğan, sona gelinen AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'nın (IPA) birinci döneminde 12 bin kız çocuğun ortaöğretim programlarına yerleştirildiğini bildirdi.


Doğan, yerel ve ulusal basın mesuplarının katılımıyla bir otelde düzenlenen toplantıda, kurumun çalışmalarının yanı sıra AB tarafından Türkiye'ye sağlanan kaynakların, 2007-2013 yıllarını kapsayan IPA birinci döneminde hangi alanlarda kullanıldığı, 2020'ye dek sürecek olan IPA ikinci döneminde de hangi alanlara öncelik verileceği konusunda açıklamalarda bulundu.

IPA'nın birinci döneminde toplamda 509 milyon avro tahsis edildiğini bildiren Doğan, hibe niteliğindeki programların yüzde 85'inin Avrupa Birliği'nin, yüzde 15'inin de Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal katkısıyla gerçekleştiğini belirtti.

IPA birinci dönemde istihdam, eğitim, hayat boyu öğrenme ve sosyal içerme başlıklarında öncelik eksenli fonların yürütüldüğünü ifade eden Doğan, fonların taraflara nasıl aktarıldığına ilişkin de bilgiler aktardı.

- "800 bin vatandaşımıza bir şekilde temas ettik"

Sonuna gelinen IPA birinci döneminde, bazı göstergelere dikkati çeken Doğan, şunları kaydetti:

"Bu sürede 800 bin vatandaşımıza bir şekilde temas ettik. 2 bine yakın vatandaşımız kendi işini kurdu, 5 bin 700'e yakın kişinin sosyal koruma ve veri tabanlarına kayıtlı hale geldi, 7 bin 700 vatandaşımız temel beceri kurslarına katıldı, 8 bine yakın vatandaşımız da girişimcilik eğitimleri almış bulunmakta. 10 bine yakın vatandaşımız da mesleki ve bilgi becerileri açısından test edilerek sertifikalandırıldı."

Projelerle 12 bin kız çocuğunu ortaöğretim programlarına yerleştirdiklerini, 20 bine yakın vatandaşı doğrudan istihdama kattıklarını ve 26 bine yakın ailenin kız çocuklarını okula göndermesi için ziyaret edildiğini bildiren Doğan, 40 bine yakın dezavantajlı vatandaşın da bu projelerle yükseköğretime devam etme imkanı bulduğunu söyledi.

Doğan, "600'ün üzerinde kurum ve kuruluşla, 75 farklı firmayla, 22 operasyonun uygulanmasını başarılı bir şekilde tamamladık. 14 teknik destek projesi, 12 tedarik projesi ve 195 hibe projesinin de yürütülmesi halihazırda devam ediyor." dedi.

- "511 milyon avro hibe kaynağı tahsis edildi"

Doğan, üniversiterden kalkınma ajanslarına, bakanlıklardan sendikalara, meslek örgütlerine kadar birçok kurum ve kuruluşun faydalanıcılar arasında yer aldığını söyledi.

IPA'nın ikinci dönemini programladıklarını bildiren Doğan, "Yakın bir zamanda bununla ilgili çağrılar yapacağız. IPA'nın ikinci dönemi için 511 milyon avro hibe kaynağı tarafımıza tahsis edildi." diye konuştu.

IPA ikinci döneminde 9 bileşen bulunduğunu, kendi alanlarındaki çalışmaları aynı başlıkta devam ettireceklerini ifade eden Doğan, "Benim de projelerim var", "Ben de istihdam alanında bazı fikirleri proje ile uygulamak isterim" veya "Eğitim alanında bazı kurum ve kuruluşlara şu desteği sağlayabilirim" şeklinde düşünenler için de operasyon tekliflerinin iletilmesi açısından "www.ikg.gov.tr" adresinde yönlendirici bilgiler bulunduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :