İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı

İşçi Partisi lideri Corbyn, görevinden ayrılmayacağını bildirdi- İskoçya Bölgesel Hükümetinin Başbakanı Sturgeon: - "Bağımsızlık referandumu, masada olması gereken, açık bir seçenek"

LONDRA (AA) – İngiltere’de muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn görevinden ayrılmayacağını söyledi.

İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB) referandumunda birlikten ayrılma kararı almasının ardından parti içinde, milletvekilleri tarafından isteksiz bir şekilde kampanya yürütmekle eleştirilen Corbyn, “Parlamentoda İşçi Partisi içinde partinin lideri olarak başka birini görmek isteyenler var. Bunu zaten geçtiğimiz günlerde çokça ifade ettiler.” dedi.

Corbyn partisinin liderliği için yeniden mücadele edip etmeyeceğinin sorulması üzerine, “Evet, ben burdayım.” şeklinde cevap verdi.

Referandum sonucunun ardından İşçi Partili bazı muhalif vekiller liderleri Corbyn hakkında güven oylaması teklifinde bulunmuştu.

İşçi Partisi milletvekilleri Margaret Hodge ile Ann Coffey, İşçi Partisi'nin Parlamento Başkanı John Cryer'a gönderdikleri mektupta, gelecek hafta Jeremy Corbyn hakkında güven oylamasına gidilmesi taleplerini iletmişti.

Güven oyu talebinde bulunan Coffey İngiliz yayın kurumu BBC’ye yaptığı değerlendirmede, “Bu referandum sonucu bizim için felaket. Partinin lideri sorumluluğunu kabul etmek zorunda.” ifadelerini kullanmıştı.

Coffey, “AB’de kalalım kampanyası cansız bir kampanyaydı. Gerektiği kadar güçlü bir mesaj verilmedi. Partinin lideri bu konuda isteksiz göründü.”şeklinde konuştu.

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, AB karşıtlığıyla bilinmesine rağmen, referandum süresince ülkenin AB'de kalması için kampanya yürütmüştü. Kampanya çalışmalarında etkisiz kalmakla eleştirilen Corbyn, referandum sonucunun duyurulmasını takiben yaptığı açıklamada, istifa etmeyeceğini bildirmişti.

Corbyn, bir gazetecinin, "İstifa edecek misiniz?" sorusuna, "Hayır. AB ile ilgili birçok eleştiriye maruz kaldım. Sonucu kabul ediyoruz, yolumuza devam edeceğiz." demişti.

- İskoçya için bağımsızlık referandumu masada

İskoçya Bölgesel Hükümetinin Başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Nicola Sturgeon ise sabah kabine toplantısının ardından basına AB referandumu sonucuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sturgeon Brüksel ile hızlı bir şekilde görüşmelere başlayarak İskoç halkının AB içindeki yerinin korunması için çalışacağını belirtti.

Sturgeon, “Bu sabah kabine toplantısındaki görüşmemizin büyük kısmı ne yapabileceğimize ve İskoçya’nın AB ile ve ortak pazardaki yerine ilişkin önümüzdeki müzakerelere yoğunlaştı. Kabinemiz acil bir şekilde AB kurumları ve üye ülkeler ile görüşmelere başlayarak, İskoçya halkının AB’deki yerinin korunması için bütün seçeneklerin değerlendirilmesi yönünde karar aldı." ifadelerini kullandı.

İskoçya’nın olası bağımsızlık referandumun da değinen Sturgeon, “Bağımsızlık referandumu, masada olması gereken, açık bir seçenek.” ifadesini kullandı.

İskoçya’daki seçmenler AB referandumunda yüzde 62 oranıyla AB'de kalınması yönünde oy kullanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler