İngiltere'de açıklanan Irak raporu

İngiltere'de açıklanan Irak raporu

Eski İngiltere Başbakanı Blair: - "Hatalar karşısında pişmanlık duyabilirim ve bu konuda (Irak'ın işgali) birçok şeyden pişman olabilirim"- "Fakat gerçekten içten bir şekilde eğer bu şekilde hareket etmemiş olsaydık, dünyanın çok daha kötü bir pozisyonda

LONDRA (AA) - İngiltere'nin, Irak'ın istilasına katılma süreciyle ilgili dün açıklanan raporun merkezinde yer alan eski Başbakan Tony Blair, hatalar karşısında pişmanlık duyabileceğini, Irak'ın işgali konusunda birçok şeyden pişman olabileceğini belirterek, "Fakat gerçekten içten bir şekilde eğer bu şekilde hareket etmemiş olsaydık, dünyanın çok daha kötü bir pozisyonda olacağına inanıyorum." dedi.

İngiltere'nin Irak istilasına ve işgaline katılma sürecine yönelik Sir John Chilcot'ın hazırladığı raporun açıklanmasının ardından işgaldeki rolü nedeniyle eleştirilerin hedefinde yer alan Blair, İngiliz yayın kurumu BBC Radio 4'e yaptığı açıklamada, "Hatalar karşısında pişmanlık duyabilirim ve bu konuda (Irak'ın işgali) birçok şeyden pişman olabilirim fakat gerçekten içten bir şekilde eğer bu şekilde hareket etmemiş olsaydık, dünyanın çok daha kötü bir pozisyonda olacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Blair, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in görevde kalması durumunda yeniden kitle imha silahlarını kullanabileceğini, Arap Baharı’nda lider olarak kalması durumunda da Suriye’de Beşar Esed'e benzer şekilde, gücü elinde bulundurmaya çalışacağını iddia ederek, Irak'ın işgalinin gerekliliğini savundu.

- Chilcot Raporu

İngiltere’nin Irak istilasına ve işgaline katılma sürecine yönelik soruşturmayı 2009-2011 yıllarında yürüten emekli bürokrat Sir John Chilcot’ın 2 milyon 600 bin kelimelik raporu dün yayımlandı.

Raporda, İngiltere’nin Irak istilasına "barışçıl seçenekler tükenmeden katıldığı" belirtilerek, "Askeri eylem o an için son şans değildi." ifadesi kullanıldı.

Irak'ın sahip olduğu iddia edilen kitle imha silahlarıyla ilgili Tony Blair başbakanlığındaki İngiliz hükümetinin değerlendirmelerinin yeterli gerekçeye sahip olmadığı kaydedilen raporda, Saddam Hüseyin'in kimyasal ve biyolojik silah üretimine devam ettiğiyle ilgili istihbaratın sağlam dayanaktan yoksun olduğu vurgulandı.

Chilcot soruşturması, Blair'in halefi Gordon Brown tarafından başlatılmıştı.

Son üç yıldır açıklanması beklenen rapor, Bush ile Blair arasında Irak'a ilişkin telefon görüşmelerinin dökümleri ile yazışmaların yayımlanmasına İngiltere Dışişleri Bakanlığının izin vermemesi nedeniyle ertelenmişti. Geçen yıl yaz aylarında ise bu belgelerin bir kısmının kamuoyuyla paylaşılacağı duyurulmuştu.

İngiltere, ABD öncülüğündeki Irak istilası ve işgaline 30 bin askerle katılmıştı. Askeri harekatta 179 İngiliz askeri hayatını kaybederken, bölünen, etnik ve mezhepsel çatışmadan halen kurtulamamış Irak'ta ölenlerin sayısı hakkında net kayıt yok ancak 100 bin ila bir milyon arasında değişen sayılar mevcut.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler