"İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına etkisi" kamu spotuyla anlatıldı

"İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına etkisi" kamu spotuyla anlatıldı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından, su kaynaklarının idareli kullanılmasını sağlamak amacıyla "İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi" konulu kamu spotu hazırlandı- Su Yönetimi Genel Müdürü Kınacı:"Hedefimiz 2023 yılı

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından, vatandaşların su konusundaki farkındalığını arttırmak ve su kaynaklarını idareli kullanılmasını sağlamak için "İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi" konulu kamu spotu hazırlandı.

Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su ve iklim değişikliği konularında vatandaşların farkındalığını arttırmak için Su Yönetimi Genel Müdürlüğü olarak "İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına etkisi" konulu kamu spotu hazırladıklarını ve RTÜK'ten yayınlanması için izin aldıklarını belirtti.

Kamu spotunda herkesin kişisel olarak su tasarrufuna yönelmesi ve değişikliğe hazır olması gerektiğini vurguladıklarını anlatan Kınacı, "Hedefimiz 2023 yılına kadar detaylı bir şekilde Türkiye'de iklim değişikliğine uyum çalışmalarını bitirmek." dedi.

Kınacı, hazırladıkları "İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına etkisi" konulu kamu spotta şu ifadelerin kullanıldığını söyledi:

"Doğal kaynaklarımızı hızla tüketiyoruz. Dünyamız daha hızlı ısınıyor. Bizi ve çocuklarımızı çok daha sıcak ve kavurucu yazlar, düzensiz ve aşırı yağışlar bekliyor. İklim değişiyor. İnsan sağlığını tehdit eden salgın hastalık ve susuzluk tehlikelerine hazırlık mıyız? İklim değişiyor. Kötü gidişatı durdurmak ve olumsuz etkilere karşı uyum direncimizi artırmak için doğal kaynakları daha az tüketmeli ve geleceğimizi hep birlikte planlamalıyız. İklim değişiyor, sende değiş, uyum sağla."

- "Güneyimiz Kuzey Afrika'ya dönecek"

Kınacı, bakanlık olarak İklim Değişikliği ve Uyum Projesi hazırladıklarını bildirdi.

Taşkın ve kuraklık planlarını yapabilmek ve geleceği tahmin etmek açısından söz konusu projenin çok önemli olduğunu vurgulayan Kınacı, proje ile 2100 yılına kadar değişik iklim projeksiyonlarına göre Türkiye'nin karşılaşacağı kurak ve yağışlı dönemlerin belirlendiğini dile getirdi.

Kınacı, bu kapsamda hazırlanan rapora göre, gelecek yıllarda yağış miktarlarının Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Ege bölgelerinde azalmasının, buna karşılık Karadeniz bölgesinde artmasının öngörüldüğünü aktardı.

Yaptıkları çalışma sonucu 2030 ve 2040 yıllarından itibaren iklim değişikliğinin Türkiye'de kendini çok belirgin bir şekilde hissettireceğini tespit ettiklerine dikkati çeken Kınacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle 2035-2045 arasında 5 yıl ardışık olarak devam edecek şiddetli bir kuraklık bekleniyor. Bu kuraklıktan su kaynaklarımız, su potansiyelimiz önemli ölçüde etkilenecek. Gelecek yıllardaki yıllardaki su ihtiyacının, nüfus artışının, bütün sektörlerin su kullanımıyla ilgili ihtiyacının ne olacağını belirledik. Meydana gelecek su açığını tespit ettik. Bunun sonucunda şunu tespit ettik, özellikle Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi sıcaklıktan iklim değişikliğinden çok şiddetli bir şekilde etkilenecek. Buralarda su potansiyeli azalıyor. Buna karşılık Doğu Karadeniz'de yağış miktarı artıyor. Yağış miktarının fazlalılığı kısa sürede çok şiddetli yağışlar meydana getirecek, buda taşkınların meydana gelmesine sebep olacak. Dolayısıyla özellikle güney bölgelerimizde su kıtlığını, kuzey bölgelerimizde ise taşkınları dikkate alarak, planlama yapmamız gerekiyor."

Hazırladıkları kötümser tabloya göre Akdeniz'de sıcaklığın 4,6 derece, en iyimser tabloya göre ise 2,5 derece yükseleceğine işaret eden Kınacı, "Bunlar küçük bir rakamlar gibi gözükebilir ama bu dengelerin alt üst olması demek. Eğer gerekli önlemler, tedbirler alınmazsa güney bölgelerimiz Kuzey Afrika'ya dönecek. Onun için kendimize şimdiden hazırlamamız, planlamamız gerekiyor." diye konuştu.

Cumali Kınacı, kuraklık riskine göre ürün deseninin değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler