İkinci KPSS davası

İkinci KPSS davası

2010 KPSS sorularının sınav öncesinde FETÖ üyelerine sızdırılmasına ilişkin açılan ikinci davada tutuklu iki sanığın tahliyeleri kararlaştırıldı

 2010 KPSS sorularının sınav öncesinde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerine sızdırılmasına ilişkin açılan 50 sanıklı ikinci davada tutuklu iki sanığın tahliyeleri kararlaştırıldı.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklardan Ali Ağacan Yükselen, bazı sanık avukatları ve şikayetçi Hazine'nin avukatı katıldı.

Haklarında Kocaeli ve Bursa'da "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan dava açılarak tutuklanan sanıklar Bilal Karataş ve Hasan Çetin ile bulundukları cezaevlerinden telekonferans sistemiyle bağlantı kuruldu.

Duruşmada, haklarında yeni açılan davaların bugünkü davayla birleştirilmesi nedeniyle Karataş ve Çetin'e "terör örgütü üyesi olmak" suçu kapsamındaki savunmaları soruldu.

Karataş, örgüte ait dershanelerde 2009-2012 arasında maddi gerekçelerle çalıştığını, Bank Asya'daki hesabını o dönemde maaşının bu bankaya yatırılması nedeniyle açtırdığını ve ByLock kullanmadığını anlatarak, "Örgüt üyesi değilim. Tahliyemi talep ediyorum." dedi.

Çetin de örgüte bağlı okullarda ailesini geçindirmek amacıyla çalıştığını söyleyerek, "Bank Asya'ya talimatla para yatırmadım. Terör örgütüne üye değilim." ifadesini kullandı ve tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti, Cumhuriyet Savcısı Abdurrahman Yalçın'ın da talebi doğrultusunda, yurt dışına çıkış yasağı ve karakola imza verme şartıyla Karataş ve Çetin'in tahliyelerine karar verdi.

Hakkında yakalama kararı bulunan sanıkların yakalanmalarının beklenmesini de kararlaştıran mahkeme, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

- İddianame

KPSS sorularının sınavdan önce ele geçirilerek dağıtılmasına ilişkin açılan ikinci davanın iddianamesinde, sanıklar arasında "cemaat bağı" olduğuna, soruların sınavdan önce genellikle bu bağa uygun dağıtıldığına işaret edilerek, profilleri, iş yerleri, aralarındaki mali ve sosyal irtibatlar incelendiğinde sanıkların FETÖ/PDY içinde yer aldıklarının belirlendiği kaydedilmişti.

İddianamede, 294 bin 909 adayın katıldığı 2010'daki KPSS Eğitim Bilimleri sınavının iptal edilip yeniden yapılmasıyla devletin 9 milyon 111 bin 138 lira 13 kuruş zarara uğratıldığı belirtilerek, YÖK Denetleme Kurulunun, genel yetenek sorularının da sızdırıldığı yönündeki raporuna rağmen, bu alanın iptal edilmemesiyle sayıları kesin bilinmemekle beraber binlerce kişinin haksız şekilde devlet memuru olduğu tespiti yer almıştı.

Sanıklar, "FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlarından yargılanıyor.

Dava, 51 sanık hakkında açılmış, bir sanığın dosyası daha sonra ayrılarak hakkında Kocaeli'de açılan davayla birleştirilmişti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :