İİT'den Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki saldırılara kınama

İİT'den Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki saldırılara kınama

İSTANBUL (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Orta Afrika Cumhuriyeti'nde son dönemde artış gösteren sivillere yönelik toplu katliamları kınadı....

İSTANBUL (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Orta Afrika Cumhuriyeti'nde son dönemde artış gösteren sivillere yönelik toplu katliamları kınadı.

İİT İnsan Hakları Daimi Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin güneyindeki Kembe kentinde bir camiye düzenlenen saldırı ile ülkenin güneydoğusundaki Pombolo kasabasında 100'den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan şiddet olayları hatırlatılarak "toplu katliam ve şiddet olaylarının kınadığı" ifade edildi.

"Sivillere yönelik hak ihlallerinin ve akan kanın bir an evvel durdurulması" çağrısında bulunulan açıklamada, "Aralarında kadın ve çocukların bulunduğu sivillere yönelik toplu katliam ve infazlar başta olmak üzere, yaşanan büyük çaptaki insan hakları ihlallerini kınıyoruz. Ayrıca işkence, kötü muamele, zorla alıkoyma, cinsel istismar ve yağmalamaların yanı sıra ibadet mekanlarının hedef alındığı saldırıları da en güçlü şekilde kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

İİT ayrıca, başta Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki yetkililer ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olmak üzere tüm uluslararası ve bölgesel kurumları "devam eden şiddet olaylarının son bulması ve akan kanın durdurulması için gerekli önlemleri ivedilikle almaya" çağırdı.

Kembe kentinde 13 Ekim'de bir caminin hedef alındığı 26 kişinin hayatını kaybettiği saldırıdan sadece beş gün sonra Pombolo kasabasında da 100'den fazla sivilin yaşamını yitirdiği benzer bir saldırı gerçekleştirilmişti. Söz konusu saldırıların, Hristiyan ağırlıklı anti-Balaka grubu mensupları tarafından düzenlendiği ifade edilmişti.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 2012'de Seleka isimli silahlı grubun, yönetime karşı ayaklanmasıyla siyasi kriz baş göstermişti. Ülkede, 2013'den bu yana Hristiyan anti-Balaka ile Müslüman Seleka silahlı grupları arasında yaşaşan çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :