İİT Üyesi Ülkelerin Kalkınmasında Kadınların Rolü 6. Bakanlar Konferansı

İİT Üyesi Ülkelerin Kalkınmasında Kadınların Rolü 6. Bakanlar Konferansı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya:- "Benzer olmakla birlikte her bölgenin, her kültürün kendine has ayrı sorunları da var ama bütün ülkelerde amacımız ortak; kadınların daha da güçlendirilmesi, hak ve fırsatlardan erkeklerle eşit ve adil bir şekilde

İSTANBUL (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Benzer olmakla birlikte her bölgenin, her kültürün kendine has ayrı sorunları da var ama bütün ülkelerde amacımız ortak; kadınların daha da güçlendirilmesi, hak ve fırsatlardan erkeklerle eşit ve adil bir şekilde faydalanmasını sağlamak." dedi.

Kaya, "İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkelerin Kalkınmasında Kadınların Rolü Bakanlar Konferansı"na ilişkin TRT'nin canlı yayınında yaptığı açıklamada, konferans kapsamında İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Kadın Konseyi üzerine konuşmalar yaptıklarını söyledi.

İstanbul'da Kadın Konseyinin kurulmasıyla ilgili bakanlarla ikili temaslarda bulunduğunu aktaran Kaya, "Memurlar toplantısında da uzmanlar, Kadın Konseyinin yapısı hakkında görüş alışverişinde bulundu. Umuyorum ki bugün ve yarın yapılacak toplantılar sonucunda da Cumhurbaşkanımızın önerisi üzerine İslam İşbirliği Teşkilatı Kadın Konseyinin kurulmasını sağlayacağız. İİT'nin üç bölgesi var; Asya, Afrika ve Arap. (Kadın Konseyi) Bu bölgelerden seçilecek üçer tane üyenin olacağı, Türkiye'nin dönem başkanlığı döneminde merkezinin İstanbul'da olacağı, yılda 2 kez düzenli toplantılarının yapılacağı ama her zaman aktif bir şekilde Müslüman kadının sorunlarına çözümler üretecek ve görüş, fikirler önerecek İİT'ye. Ayrıca hem Batı'da, medyada hem Avrupa'da, Amerika'da, bütün dünyada kısacası Müslüman kadını tanıtacak ve temsil edecek, en iyi şekilde ifade edecek bir konsey olmasını umuyoruz." diye konuştu.

Kaya, Müslüman dünyasındaki kadınların sorunlarına değinerek, konferans kapsamında, moderatörlüğünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak'ın yaptığı, Müslüman kadınların güçlendirilmesi ve iş birliğinin, dayanışmasının artırılmasıyla ilgili panel düzenlendiğini kaydetti.

Birbirinden değerli panelistlerin kendi bölgelerinde kadınların güçlendirilmesi ve dayanışma gibi konulardaki görüşlerini dile getirdiklerini aktaran Kaya, şöyle devam etti:

"Aslında kadınların her bölgede sorunları benzer ama aynı değil. Benzer olmakla birlikte farklılıklar var. Dün yaptığımız ikili görüşmelerde de Afrika ülkelerindeki kadın bakanlar bizden birçok konuda destek istedi. Mesela bizde kadın ölüm oranları doğum sırasında 100 binde 15'lere düşürdüğümüz bir oran. Bu çok düşük. Ancak Afrika da hala çok yüksek oranlar. Bunu duyunca gerçekten bizden destek istediler. Benzer olmakla birlikte her bölgenin, her kültürün kendine has ayrı sorunları da var ama bütün ülkelerde amacımız ortak; kadınların daha da güçlendirilmesi, hak ve fırsatlardan erkeklerle eşit ve adil bir şekilde faydalanmasını sağlamak."

- "Hepsinin gözü Türkiye'de, bunu gördük"

Kaya, Türkiye'de eğitim oranının gerçekten çok yüksek düzeylere getirildiğini vurgulayarak, her geçen gün bu oranın artığını söyledi.

Üniversitede eğitim gören 3 milyon 774 bin öğrencinin 2 milyon 24 bininin erkek olduğunu belirten Kaya, "Yani yüzde 45 kadar kadınlarımız üniversite okuyor bugün Türkiye'de ama tabii bu yeterli değil. Çok daha fazla olması gerekiyor. Yüzde 50'nin üzerine çıkmamız gerekiyor. Eğitim, bütün sorunların aşılmasında aslında en önemli faktör. Tüm dünyada böyle ama Türkiye, İslam ülkeleri arasında bu alanda gayet önde ve öncü. Bakanlarla yaptığımız ikili temaslarda da aslında hepsinin gözü Türkiye'de, bunu gördük. Hele ki 15 Temmuz sonrası... O gece hepsi nefeslerini tutarak burada olan gelişmeleri takip etmiş. 15 Temmuz sonrası Türkiye'nin daha da güçlü bir Türkiye olduğunu hepsi ifade etti, bunu dışarıdan da görüyorlar. Aynı zamanda terörle mücadele noktasında da hep birlikte çalışmalar yapıyoruz. İslam İşbirliği Teşkilatı da biliyorsunuz en son FETÖ'yü de terör örgütü ilan etti. Bunun için onlara teşekkür ettik. Bizler de eğitim noktasında her türlü konuda İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleriyle daha yakın iş birliği içinde çalışmalarımıza devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılımıyla gerçekleşecek açılış oturumun ardından 15 Temmuz'un kadın kahramanlarıyla ilgili bakanlığın hazırladığı belgeselin izleneceğini, daha sonra da 15 Temmuz'un kadın kahramanlarıyla ilgili serginin gezileceğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler