İİT Olağanüstü Zirvesi basın toplantısı

İİT Olağanüstü Zirvesi basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan (3)- "Biz, bugün Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıdığımızı ilan ettik. Artık bizim nazarımızda Filistin Devleti'nin başkenti Kudüs'tür ve öyle kalacaktır"- "Onlarca İsrail askerinin arasında o başı dik yürüyen Filistinli çocuk

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz, bugün Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıdığımızı ilan ettik. Artık bizim nazarımızda Filistin Devleti'nin başkenti Kudüs'tür ve öyle kalacaktır." dedi.

Türkiye'nin ev sahipliğinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen ve Anadolu Ajansı'nın "ev sahibi fotoğraf sağlayıcı" olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi'nin ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed El Useymin ile düzenlenen ortak basın toplantısında Erdoğan, İİT'nin 1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan, egemen ve bağımsız Filistin Devleti talebinden asla gerim adım atmayacağını ifade etti.

Erdoğan, işgal bitene kadar mücadeleyi hukuk, demokrasi ve meşruiyet çizgisinde kararlılıkla yürüteceklerini belirterek, BM başta olmak üzere uluslararası platformlarda Filistin davasına ve Kudüs'e sahip çıkmaya devam edeceklerini vurguladı.

Aynı şekilde medya, sosyal medya, sivil toplum, akademi, iş dünyası, üyesi olunan kuruluşlar nezdinde güçlü bir Kudüs seferberliği de başlatacaklarını ifade eden Erdoğan, "Filistin Devleti'nin ve kuruluşlarının her sahada güçlendirilmesi için Müslümanlar olarak tüm imkanlarımızı harekete geçireceğiz. Bir kez daha şu tarihi açıklamayı yapmak istiyorum; Filistin Devleti'ni henüz tanımamış tüm ülkelere derhal Filistin Devleti'ni tanıma çağrısında bulunuyorum. Biz, bugün Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıdığımızı ilan ettik. Artık bizim nazarımızda Filistin Devleti'nin başkenti Kudüs'tür ve öyle kalacaktır." diye konuştu.

Diğer ülkelerin de Kudüs'ü Filistin Devleti'nin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Adalet ve barış isteyen herkesin bu önemli adımı bir an önce atacağına inanıyorum." dedi.

"Buradan Filistinli kardeşlerimizin birlik, beraberlik çabalarına desteğimizi bir kez daha tekrarlıyoruz." diyen Erdoğan, Amerikan yönetiminin kararının, Müslümanlarla birlikte Hristiyanları, Kıptileri, vicdan ve adalet sahibi herkesi rencide ettiğini kaydetti.

Erdoğan, "İşgalci İsrail yönetimi ve bir avuç fanatik dışında tasvip eden hiç kimse yoktur. Müslümanlar kadar Hristiyanlar da bu açıklamanın hukuk dışı ve kışkırtıcı olduğunu, Kudüs'ün işgalini meşrulaştırdığını kabul ediyor. Yaptığım görüşmelerde gördüm ki Malezyalı kardeşimiz ne diyorsa, Sayın Papa da aynısını söylüyor. Afrikalı kardeşimiz ne diyorsa, Asyalı, Güney Amerikalı dostumuz da aynı şeyi ifade ediyor." değerlendirmesini yaptı.

Artık herkesin Amerikan yönetiminin, barış görüşmelerinde arabulucu vasfını yitirdiğini dile getirdiğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

"İşgali meşru gören, hukuku yok sayan, her gün Filistinlilere devlet terörü uygulayan bir ülkenin sırtını sıvazlayan bir aktörün elbette böylesi bir hassas meselede tarafsız ve adil davranması beklenemez. Şayet barış süreci devam edecekse, artık gerçekten arabulucu vasfını taşıyabilecek ülkeler inisiyatif almalıdır. Zira bu karar şimdiye kadar barış için tüm gövdelerini ortaya koyan Filistinlilerin cezalandırılmaları anlamına gelmektedir. Bu adaletsizliği gidermek de artık herkesin görevidir. Unutulmamalıdır ki Kudüs, iç siyasi hesaplara kurban edilemeyecek kadar önemli, aziz ve mukaddes bir şehirdir."

- "Filistinli çocuklar bizim ilham kaynağımızdır"

Erdoğan, Bakara Suresi'nin 216. ayeti olan, "Sizin şer bildiklerinizde hayır, hayır bildiklerinizde şer vardır" ayetini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Şu an Müslümanlar için zahirde şer gibi görünen bu kararın, inşallah hayra tebdil olacağına inanıyorum. Uzun süredir özlediğimiz vahdet tablosunun bugün burada tecessüm etmesini de bu bakımdan anlamlı görüyorum. İnşallah ortak mücadelemizle hem mevcut adaletsizliği düzeltecek hem de Kudüs'ün özgürlüğüne kavuşmasını inşallah sağlayacağız. Şu gerçeği daima aklımızda tutmamız gerektiğine inanıyorum; umutsuz olmayın, 'Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz.' Müslümanlar asla çaresiz değildir, güçsüz değildir. İman varsa her zaman imkan da vardır. İnanç, sabır, azim ve mücadele olduğu sürece aşamayacağımız hiçbir engel yoktur. Onlarca İsrail askerinin arasında o başı dik yürüyen Filistinli çocuklar bizim ilham kaynağımızdır, onlara selam olsun. Onca baskıya, şiddete, devlet terörüne rağmen, özgürlüklerinden vazgeçmeyen o Filistinli kadınlar, anneler bizim en büyük güven kaynağımızdır, onlara selam olsun. Rabbimizin inayeti, kardeşlerimizin desteği, mazlum ve mağdurların duasıyla inşallah bu mücadeleyi başarıya ulaştıracağız."

Katılımcılara teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini, Kudüs için canını veren şehitleri yad ederek tamamladı.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler