İHH, Nijer’e bir ışık yaktı

İHH, Nijer’e bir ışık yaktı

İHH İnsani Yardım Vakfı, İslam Kalkınma Bankası, TİKA ve Nijer Sağlık Bakanlığı işbirliği ile Nijer'de yaklaşık 350 bin dolar harcanarak inşa edilen göz hastanesi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Hastane 13 milyon kişilik nüfusunun yüzde 1’i, yani 130 bin kişisi ama olan Nijer için umut ışığı niteliğinde

Afrika kıtasındaki toz, ultraviyole ışınlar ve vitamin eksikliği sebebiyle dünya ortalamasından çok daha yüksek oranda katarakt hastası bulunan Nijer’de 130 bin kişinin imdadına Türkiye yetişti. İHH İnsani Yardım Vakfı, İslam Kalkınma Bankası, TİKA, AID ve Nijer Sağlık Bakanlığı işbirliği ile 800 bin liralık harcama yapılarak Niamey’de kurulan Göz Sağlığı Merkezi, Türkiye’den giden doktor, gazeteci, aktivistler ve protokolün katıldığı bir törenle hizmete girdi. Ülkenin başkenti Niamey’de Abdou Moumouni Üniversitesi içindeki Lamorde Hastanesi'nin göz ünitesi olarak hizmet verecek hastanenin resmi açılışı, İHH Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, Nijer Eğitim Bakanı Ali Mariama Elhaj İbrahim,Türkiye'nin Niamey Büyükelçisi Hasan Ulusoy, TİKA İnsan Kaynakları Daire Başkanı Zülküf Oruç, AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, Türkiye Sağlık Bakanlığı ve İslam Kalkınma Bankası temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Açılışa ayrıca Konya’dan da Genel Yayın Yönetmenimiz M. Ali Köseoğlu’nun yanı sıra Konya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Gökhan Darılmaz, İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, İHH-Ayder Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hasan Hüseyin Uysal, yardımsever Hasan Karakurt ile İHH-Ayder üyeleri katıldı.

100 BİN HEDEFİ GERÇEKLEŞİYOR

İHH Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Doktorlar Birliği Başkanı Dr. Mevlit Yurtseven törende yaptığı konuşmada, katarakt hastalığının Afrika’da sadece bir sağlık problemi değil, görmeyenlere bakan yakınlarını da bağlayan sosyal bir yara olduğuna dikkat çekerek, "Nijer’in 13 milyon kişilik nüfusunun yüzde 1’i, yani 130 bin kişi maalesef katarakt hastalığından dolayı göremiyor. Bu sayının büyük bölümünde ileri derecede görme kaybı var. Merkezimize müracaat eden yaşlı hastalarda yardımsız iş yapma kabiliyeti maalesef yok. Bu hastaları Türkiye’den gelen gönüllü doktor arkadaşlarımızın birer aylık çalışmaları ile yeniden görmelerini sağlamak büyük bir hizmet olarak karşılanıyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığımız göz doktorlarımızdan Nijer’de çalışmak isteyenlere, burada görev yapmalarına imkân sağlıyor. Özel hastanelerde çalışıp da yıllık izninde Nijer’e gelip yüzlerce ameliyat yapan gayretli hekimlerimiz de var. Niamey’deki göz sağlığı merkezi projesinde TİKA da her yıl 4 bin hastanın bütün malzeme masraflarını üstleniyor. Türkiye’den hayırseverlerin katkıları ile kurulan Abdu Muhammed Üniversitesi bünyesindeki poliklinikte hiçbir ücret talep etmeden katarak ameliyatlarını yapıyoruz. Haziran ayında aktif olan merkezimizin resmi açılışını gerçekleştirdik. İHH’nın Afrika’da 100 bin kişiyi katarak ameliyatı yapma hedefinde de 80 bini geçtik. Yeni merkezde de yılda 6 bin ameliyat gerçekleştirerek Afrika’daki Müslüman kardeşlerimizin yeniden görmelerini sağlayacağız. Ailelerinin yardımına ihtiyaç duymadan işlerini görmelerine imkân hazırlıyoruz" diye konuştu.

YEREL YETKİLİLERE DEVREDİLECEK

Cihazları Türkiye'den gönderilen ve yaklaşık 350 bin dolara mal olan hastanede yapılacak katarakt ameliyatları beş yıl boyunca İHH tarafından karşılanacak. Yılda 6 bin katarakt ameliyatı yapılması hedeflenen ve Nijerli doktorlara eğitim olanağı da sağlayacak hastane daha sonra yerel yetkililere devredilecek. Proje kapsamında katarakt ameliyatları için Türkiye'den doktor ve sağlık personeli görevlendirilecek. Ekiplerin organizasyonu ise Uluslararası Doktorlar Birliği (AID) tarafından yapılacak. M. Ali Köseoğlu-Memleket

Önceki ve Sonraki Haberler