İdomeni'deki sığınmacılar Türkiye'ye dönmek istiyor

İdomeni'deki sığınmacılar Türkiye'ye dönmek istiyor

Yunanistan'ın İdomeni kampındaki kötü yaşam koşullarından şikayet eden sığınmacılar, daha iyi imkanlara sahip oldukları Türkiye'ye dönmek istiyor

İDOMENİ (AA) - Yunanistan'ın Makedonya sınırındaki İdomeni'deki kampta sınırın açılması için bekleyen sığınmacılar, kamptaki kötü yaşam koşullarına daha fazla dayanamadıklarını ve kendilerine daha iyi imkanlar sunan Türkiye'ye dönmek istediklerini dile getirdi.

Avrupa ülkelerine doğru yolculuklarına devam etme ümidini kaybeden sığınmacılardan Suriyeli İbrahim Eşref, üç aydır İdomeni'deki kampta beklediğini belirterek, kampta her geçen gün kötüleşen yaşam koşullarına daha fazla dayanamadığını söyledi.

Yunanistan'a geçmeden önce bir buçuk yıl boyunca İzmir'de çalıştığını ve iyi para kazandığını anlatan Eşref, "Burada sınır kapalı ve üç aydır açılmasını bekliyoruz. Param da bitti. Türkiye'ye dönebilmek için oradaki akrabalarımdan para istedim. Ailemin yanı sıra bu kamptaki diğer akrabalarım da Türkiye'ye dönmek istiyor." dedi.

Bir başka Suriyeli sığınmacı Bidayet Maral da Türkiye'de üç yıl yaşadığını kaydederek, yaklaşık iki aydır da burada sınırın açılmasını beklediğini ifade etti.

İdomeni kampındaki kötü yaşam koşullarının iyileştirilmesi için herhangi bir gelişme kaydedilmemesinden şikayetçi olduğunu söyleyen Maral, "İdomeni'ye kıyasla Türkiye'de hayatımız daha iyiydi. İstanbul'da fırında çalışıyordum. Kiralık bir evimiz vardı. Para kazanıyorduk. Çocuklarımız sokakta değildi. Yemeğimiz vardı." diye konuştu.

Maral, İdomeni'deki hayatın çok zor olduğunu vurgulayarak, imkanı olursa ailesiyle Türkiye'ye döneceğini, kamptaki sığınmacıların büyük çoğunluğunun da Türkiye'ye dönmek istediğini söyledi.

Yunanistan-Makedonya sınırının 12 Mart'ta kapatılmasının ardından yollarına devam etmek için burada bekleyen sığınmacılar, aynı zamanda kamplardaki kötü yaşam koşullarıyla da mücadele ediyor. Kampta kalan on binin üzerinde sığınmacı gıda, sağlık yardımı ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmek için uzun süre sıra bekliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler