"Husilere baskı yapılırsa barışa bugün ulaşılır"

"Husilere baskı yapılırsa barışa bugün ulaşılır"

Yemen İnsan Hakları Bakanı Muhammed Asker:- "Eğer uluslararası toplum Husilere ciddi baskı yaparsa barışa yarın değil bugün ulaşacağız"- "Umarım, (BM Yemen Özel Temsilcisi) Griffiths'in girişimleri başarılı olacaktır ve biz bundan memnuniyet duyacağız. Ni

CENEVRE (AA) - BAYRAM ALTUĞ - Yemen İnsan Hakları Bakanı Muhammed Asker, Yemen'de uluslararası toplumun Husilere ciddi baskı yapması halinde barışa hemen ulaşılacağını söyledi.

Bakan Asker, temaslarda bulunmak üzere geldiği İsviçre'nin Cenevre kentinde, ülkesinde devam savaş ve Birleşmiş Milletler'in (BM) barış çabalarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths'in, dün BM radyosuna yaptığı, "Yemen’de savaşan tarafların, iki yıl aradan sonra müzakerelere yeniden başlamak istediklerini doğruladığı ve Husiler ile hükümeti en geç birkaç hafta içinde müzakere masasına getirmeyi planladığı" yönündeki açıklamasına ilişkin Asker, şöyle konuştu:

"Griffiths'in çabalarının Hudeyde halkının herhangi bir askeri operasyondan olumsuz etkilenmesini engelleyeceğini umuyoruz. Fakat her zaman barış çabalarından kaçan Husi milisleridir. Umarım Griffiths'in girişimleri başarılı olacaktır ve biz bundan memnuniyet duyacağız. Nihai olarak barış Yemen'e gelmelidir."

Yemen'de barışın üç zeminde gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizen Asker, bunların BM'nin 2216 sayılı kararı, Körfez İşbirliği Konseyi inisiyatifi ve Yemen Ulusal Diyalog Konferansı sonuç bildirisi olduğunu söyledi.

Asker, "Bu, tüm Yemenli tarafların, bölgenin ve uluslararası toplumun üzerinde anlaştığı ana çıkış yoludur. Bunun dışında hiçbir şekilde anlaşma yapamayız. Bırakın savaşın bitmesini belki yeni cepheler açılacak ve biz bunu istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Ülkesindeki savaşın bir an evvel sona ermesini umduklarını vurgulayan Asker, "Eğer uluslararası toplum Husilere ciddi baskı yaparsa barışa yarın değil bugün ulaşacağız." dedi.

- "Hudeyde'de durum kritik"

Asker, hükümet güçlerinin, Husilerden almak için 13 Haziran'da koalisyon güçlerinin desteğiyle operasyon başlattığı Hudeyde kentinde insani durumun "çok ciddi olduğunu" söyledi.

Husilerin kente giden tüm yol ve caddeleri kapattığını belirten Asker, sivillerin yaşadığı binalara yönelik operasyonlar yapıldığını öne sürdü.

İran desteğindeki Husilerin, kentte uluslararası insan hakları hukukunu çiğnediği görüşünü dile getiren Asker, "Sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyorlar ve savaş suçu işliyorlar. Biz pek çok kez uluslararası insan hakları kuruluşlarını bu suçları işleyenleri kınamaya davet ettik." diye konuştu.

Asker, Türkiye'nin, Yemen'deki savaşın birinci gününden itibaren sağlık hizmetleri ve temel insani yardımlar sağlayarak Yemen halkının yanında olduğunu vurguladı, "Türkiye geçmişte de şimdi de Yemen halkının yanında durdu." dedi.

- "Yemen'de bin 372 çocuk öldü"

Bakan Asker, BM Cenevre Ofisi'nde devam eden İnsan Hakları Konseyi'nin 38. oturumunda üye ülkelere hitaben yaptığı konuşmada da Yemen'de savaşın başladığı 2014'ten bu yana Husilerin 15 bin çocuğu savaşa zorladığını, bin 372 çocuğun öldürüldüğünü ve 3 bin 882 çocuğun da yaralandığını kaydetti.

Yemen hükümet güçleri, Hudeyde kenti ve limanını Husilerden almak için 13 Haziran'da koalisyon güçlerinin desteğiyle operasyona başlamıştı. Bu kapsamda ilerleyişini sürdüren hükümet güçleri, 19 Haziran'da Hudeyde Uluslararası Havalimanı'nın tamamında kontrolü sağlamıştı.

BM verilerine göre, Hudeyde'deki 250 bin kişiyi etkileyen savaş ve çatışmalar sebebiyle şu ana kadar 5 bin 200 aile evlerini terk ederek güvenli bölgelere sığınmak zorunda kaldı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, Husiler ile meşru yönetime bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler